Χρηματιστήριο: Μικρά ανοδικά βήματα με rotation τίτλων

Ακόμα μία συνεδρίαση χαμηλών τόνων και στενού εύρους διακύμανσης ολοκλήρωσε η αγορά της Αθήνας, με τους επενδυτές να μετατοπίζονται σε τίτλους αλλά χωρίς να παίρνουν πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν ουσιαστικά τη συνολική εικόνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε ουσιαστικά στο υψηλό ημέρας των 1.436,11 μονάδων με μικρά κέρδη 0,25%, έχοντας κινηθεί εντός στενού εύρους μόλις 6,99 μονάδων.

Ελαφρώς αυξημένος αλλά πολύ μακριά ακόμα από το “ψυχολογικό όριο” των 100 εκατ. ήταν ο τζίρος, στα 77 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. σε 7 πακέτα (τα 3 στην Eurobank για 1,9 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 18 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και τις 1.266,5 μονάδες (-0,89%) αλλά ανέκαμψε στην πορεία κλείνοντας στις 1.281,61 μονάδες με +0,3%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε στις 3.497 μονάδες με +0,26%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας υποχώρησε στις 2.265,82 μονάδες με -0,16%.

Ούτε η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε κάτι στα δεδομένα, με τη Λεωφόρο Αθηνών να επιβεβαιώνει ότι την τρέχουσα εβδομάδα έχει μπει σε μία περίοδο “επενδυτικής ραστώνης”, την οποία ενδεχομένος είχε αναβάλει το παγκόσμιο sell-off.

Οι κινήσεις των αγοραστών εστίασαν σε μετρημένους τίτλους, της Ελλάκτωρ, της Βιοχάλκο,της Motor Oil και της Jumbo, που υπεραπέδωσαν όλες έντονα σε σχέση με το υπόλοιπο ταμπλό, ενώ από εκεί και πέρα οι διακυμάνσεις ήταν μάλλον περιορισμένες χωρίς ιδιαίτερη κατεύθυνση στις τοποθετήσεις Κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στην εικόνα του ΓΔ με τις διαρκείς εναλλαγές προσήμου, προτού εμφανιστούν κάποιοι αγοραστές στις τράπεζες, στην τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτο ζητούμενο για την αγορά βραχυπρόθεσμα παραμένει η ανεύρεση τζίρου, καθώς με την απουσία κεφαλαίων δείχνει να έχει χάσει και το συσχετισμό της με τις διεθνείς αγορές που δείχνουν πιο να έχουν πιο σαφή ανοδική κατεύθυνση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε συνεδρίαση για “τέσσερις” εξελίχθηκε η σημερινή, καθώς σε τόσους τίτλους εστίασε ουσιαστικά το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η Ελλάκτωρ (1 εκατ.) με άλμα 3,7% στα 2,11 ευρώ και η Βιοχάλκο (747 χιλ.ευρώ) με +3,12% στα 5,94 ευρώ κυρίως, έχοντας από κοντά τη Motor Oil που έβγαλε άμεσα αντίδραση από τη χτεσινή πτώση (-1,2%) με +2,65% στα 21,7 ευρώ και σταθερά υψηλό τζίρο, σήμερα στα 6,8 εκατ. ευρώ ο τέταρτο μεγαλύτερος της ημέρας.

Λίγο πιο πίσω ακολούθησε η Jumbo (3,6 εκατ.) που έσπασε το (νέο) τετραήμερο πτωτικό σερί της με κέρδη 2,06% στα 22,8 ευρώ.

Οι συστημικές τράπεζες έδειξαν αρχικά διορθωτικές τάσεις αλλά είδαν τους αγοραστές να επανέρχονται προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, αφότου η Optima Bank επιβεβαίωσε το σήμα “buy” σε όλες και προανήγγειλε αναβάθμιση των τιμών – στόχων έπειτα από το ισχυρό πρώτο εξάμηνο.

Η Eurobank (12,6 εκατ.) μετά χτεσινό ράλι 3,7% βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 2,048 ευρώ (-1,54%) αλλά γύρισε στα 2,09 ευρώ με +0,48%, η Εθνική (11,9 εκατ.) εκτινάχθηκε στις δημοπρασίες από τα 8,09 ευρώ στα 8,152 με +0,87% τελικά, η Alpha (3,9 εκατ.) κινήθηκε στα 1,594 ευρώ με +0,47%. Από την άλλη, η Πειραιώς (10 εκατ.) διαφοροποιήθηκε αρνητικά, με -0,88% στα 3,822 ευρώ.

Αθροιστικά οι τράπεζες έκαναν το μισό τζίρο της ημέρας, με 38 εκατ. από τα 76 του συνόλου.

Από εκεί και πέρα, η ΕΥΔΑΠ (212 χιλ.) κινήθηκε για τρίτη ημέρα ανοδικά στα 5,65 ευρώ με +1,44% και το ΔΑΑ (622 χιλ.) διεύρυνε στις 4 ημέρες το δικό του ανοδικό σερί με +0,9% στα 7,848 ευρώ.

Στις επιλογές των πωλητών, ο ΟΤΕ (3,6 εκατ.) υποχώρησε στα 14,94 ευρώ με -1,65% και η Cenergy (1 εκατ.) μετά το νέο ιστορικό υψηλό της χτες στα 10,06 ευρώ διόρθωσε σήμερα στα 9,93 ευρώ με -1,29%.

Στον FTSEM, η Intralot (837 χιλ.ευρώ) σημείωσε κέρδη 1,6% στα 1,12 ευρώ, ενώ η Dimand (68 χιλ.) διέκοψε το 7μερο ανοδικό σερί αλλά με οριακή πτώση 0,1% και η Κρι Κρι (242 χιλ.) πέρασε μάλλον αναίμακτα την αποκοπή μερίσματος με ήπια πτώση 0,82%.

Πιο έντονη ήταν η κινητικότητα στα χαμηλότερα στρώματα, με την Κέκροψ (40 χιλ.) να πραγματοποιεί άλμα 5,6% και τον Ικτίνο (29,5 χιλ.) στο +4,5%

Με σημαντικό προβάδισμα ήταν οι αγοραστές στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό, όπου 63 μετοχές ολοκλήρωσαν ανοδικά έναντι 46 πτωτικών.

“Το αίσθημα εσωστρέφειας στο Χ.Α. παραμένει”
Ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, επισημαίνει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς Αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων “διέγραψε” τις απώλειες της “Μαύρης Δευτέρας” 5 Αυγούστου, και θεωρεί θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ τη γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η “αλλαγή σελίδας” μετά το Κραχ.

Σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της λεωφόρου Αθηνών από τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” των παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί “αυτονόμησής” της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλέπε τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο, προσθέτει ο Π. Στεριώτης.

Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο Τραπεζικός κλαδικός “πρωταγωνιστεί”, με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024. Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε “με συνοπτικές διαδικασίες” στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που… περιμένει στις 1.505.

Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό Χ.Α. (βλέπε μη πειστικός τζίρος, “απουσία” ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι… “χωρίς επιστροφή”;

Προσεχώς η Αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους, με την “επενδυτική βαθμίδα” να παραμένει η λέξη – κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του Χ.Α. από τους Θεσμικούς, καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Η εικόνα διεθνώς

Στις ΗΠΑ, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Ιουλίου της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες επιβεβαίωσαν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου είναι μάλλον δεδομένη τον Σεπτέμβριο, με τους δείκτες να κλείνουν ελαφρώς υψηλότερα και να δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν υψηλότερα.

Στο κλείσιμο του Χ.Α. ο Dow Jones στο πέριξ του αμετάβλητου, αλλά ο S&P 500 στο +0,25% και ο Nasdaq στο +0,4%.

Ανοδική κλίση έχουν για δεύτερη ημέρα και οι ευρωπαϊκές δείκτες, ο γερμανικός DAX στο +0,5%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,4%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,16% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +-0,4%.

Με μικρά κέρδη κατά βάση είχαν κινηθεί το πρωί και οι δείκτες στην Ασία, με τον Nikkei στο +0,67%, τον Kospi στο +0,24% και τον Hang Seng στο +1,4%, αλλά με την ηπειρωτική Κίνα να δυσκολεύεται και σήμερα να ακολουθήσει.

Στα ομόλογα οι αγοραστές συνεχίζουν να διατηρούν σαφές προβάδισμα, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 3,84% και του 2ετούς στο 3,98%, με τον ελληνικό 10ετή τίτλο να βλέπει τη δική του στο 3,24%.

Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να διολισθαίνουν με τους επενδυτές να προεξοφλούν πιθανώς ότι δεν αναμένεται άμεσα ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή. Το Brent στα 76,3 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 72,2 δολ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα