Χρηματιστήριο: Με Alpha, Aegean και ΑΔΜΗΕ υποσκέλισε την αποκοπή του ΟΠΑΠ

Με τον τραπεζικό κλάδο να ανεβάζει αισθητά ρυθμούς στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και επιπλέον ώθηση από Aegean, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, η αγορά της Αθήνας ξεπέρασε το “βάρος” της αποκοπής του ΟΠΑΠ και επανήλθε άμεσα σε θετικό βηματισμό, σε μία ημέρα πτωτικών τάσεων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός εύρους 13,4 μονάδων και ολοκλήρωσε στο υψηλό ημέρας των 1.727,32 μον. με άνοδο 0,65%.

Χρηματιστήριο: Με Alpha, Aegean και ΑΔΜΗΕ υποσκέλισε την αποκοπή του ΟΠΑΠ

Ο τζίρος ανήλθε στα 144,33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. σε 13 πακέτα (3 στην ΕΤΕ για 5 εκατ., 2 στην Τιτάν για 2 εκατ., 2 στην Eurobank για 2,6 εκατ., 1 στην Alpha για 1,6 εκατ., 1 στην Κύπρου για 2,5 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 32,34 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου με κέρδη 1,34% στις 1.604,15 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 4.268,5 μον., όπως και ο FTSEM της μεσαίας που έκλεισε στις 2.594,25 μον. με +0,86%.

Γενικότερα η συνεδρίαση είχε δύο πρόσωπα, με την αγορά να “παίζει άμυνα” στο πρώτο μισό της και να επιστρατεύεται η “βαριά” Coca Cola για να διατηρηθεί σε ισορροπία ο ΓΔ, καθώς είχε να αντιμετωπίσει την υποχώρηση του ΟΠΑΠ που διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα 0,8 ευρώ ανά μετοχή.

Κάπου στα μισά, ωστόσο, περί τις 13:30 άρχισε να ανεβαίνει αισθητά ο ρυθμός των εντολών στις τράπεζες με την Λεωφόρο Αθηνών να αποκτά πλέον σαφή τάση, την οποία διατήρησε μέχρι την ολοκλήρωση των συναλλαγών με τις δημοπρασίες να δίνουν και την τελική ώθηση για υψηλό ημέρας.

Έτσι, η ελληνική αγορά διαφοροποιήθηκε θετικά από την ευρωπαϊκή τάση που είχε τους δείκτες να κινούνται για δεύτερη ημέρα πτωτικά μετά το 10ήμερο ανοδικό σερί του Stoxx 600 και τους πωλητές να έχουν ανοίξει βηματισμό πλέον κατά περιπτώσεις.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον εντός των συνόρων εστιάζει στις επόμενες ανακοινώσεις τραπεζικών αποτελεσμάτων αύριο, των Eurobank και ΕΤΕ, μετά της Πειραιώς χτες (και με την Alpha να απομένει την Παρασκευή).

Σε διεθνές επίπεδο, τα βλέμματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στρέφονται στις ΗΠΑ όπου ολοκληρώνεται το απόγευμα η συνεδρίαση της Fed (21:00 Ελλάδας η απόφαση). Οι πιθανότητες για κάποια μείωση επιτοκίων είναι ελάχιστες μεν (περί του 3%), με τη βαρύτητα πάντως να παραμένει στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν από τον διοικητή Πάουελ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Η Alpha κυριάρχησε στο ταμπλό με τζίρο 21,16 εκατ. και άλμα 3,49% στα 2,286 ευρώ, με την Πειραιώς με 16,9 εκατ. στα 5,15 με +1,02%

Η Eurobank με 15,5 εκατ. κινήθηκε στα 2,449 ευρώ με +0,91% και η Εθνική με τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 23,3 εκατ. ακολούθησε με +0,75% στα 9,45 ευρώ.

Η μικρότερη Optima (403 χιλ.) σημείωσε μικρά κέρδη 0,25% και η Κύπρου έπιασε εκ νέου τα 6 ευρώ με +0,67% και σταθερά υψηλό τζίρο στα 6,3 εκατ.

Στην κορυφή του FTSE μετά την Alpha ακολούθησε η Aegean (1,9 εκατ.) με ράλι 3,26% στα 12,68 ευρώ, με το ΔΑΑ (1,2 εκατ.) από κοντά στα 9,175 ευρώ με +1,83%.

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε και η Motor Oil (2,5 εκατ.) με +2,06% στα 21,8 ευρώ, με την Jumbo (3,6 εκατ.) στο +1,3%.

Επιπλέον ώθηση στην αγορά έδωσε η Coca Cola αν και με μικρό τζίρο 181 χιλ. ευρώ, στα 45,84 ευρώ με +1,19% και την κεφαλαιοποίησή της στα 17,1 δισ., ενώ ο Σαράντης (392 χιλ.) σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στα 14 ευρώ με +1,16%

Από την άλλη, ο ΓΔ δέχθηκε πιέσεις από το -4% του ΟΠΑΠ στα 19,2 ευρώ καθώς διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα, με την Λάμδα (817 χιλ.) στο -0,9%.

Στα mid caps ξεχώρισε το ράλι 3,45% του ΑΔΜΗΕ στα 3 ευρώ με τζίρο 1,6 εκατ. (15ος μεγαλύτερος της ημέρας).

Ο ΟΛΠ (229 χιλ.) σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στα 41 ευρώ με +2,5% και Κρι Κρι (277 χιλ.) ενισχύθηκε κατά 2,15% στα 16,18 ευρώ.

Τα Πλαστικά Θράκης έκλεισαν στο +2% και η Quest στο +1,9%.

Από την άλλη, η ΑΒΑΞ (272 χιλ.) κινήθηκε εκ νέου πτωτικά με -1,39% στα 1,982 ευρώ, με την Lavipharm στο -1,73% και την Profile στο -1,06%.

Στα χαμηλότερα στρώματα, απώλειες 3,76% σημείωσε η Briq που διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα 0,135 ευρώ, κάνοντας τζίρο 151 χιλ. ευρώ.

Η Δομική Κρήτης με συναλλαγές αξίας 187 χιλ. μάζεψε κάποια μέρος της διήμερης βουτιάς (χτες περισσότερο του 15%) με +4,35% στα 1,92 ευρώ.

Στο σύνολο του ταμπλό 74 μετοχές ολοκλήρωσαν ανοδικά έναντι 52 πτωτικών.

Οι κινήσεις διεθνώς
Στις ΗΠΑ, η αγορά δείχνει διάθεση να επανέλθει σε θετικό έδαφος εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed. μετά απο δύο πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο Dow Jones στο +0,6%, ο S&P 500 στο +0,45% και ο Nasdaq στο +0,3%, στο πρώτο μισάωρο.

Στην Ευρώπη οι δείκτες διατηρούν σταθερά από το πρωί την αρνητική κλίση με τους πωλητές να ανοίγουν βηματισμό ανά περιπτώσεις. Ο γερμανικός DAX στο -0,3%, με τον γαλλικό CAC 40 στο -0,95%, τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,5% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο -0,55%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται εκ νέου. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,28%, του γερμανικού τίτλου στο 2,48% και του γαλλικού στο 3,20%, με τον ελληνικό στο 3,31%.

Στα εμπορεύματα το πετρέλαιο έχασε το ανοδικό μομέντουμ που είχε το πρωί και κινείται πλέον ελαφρώς πτωτικά, το Brent στα 62 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 58,9 δολ., αμφότερα με μικρές απώλειες περί του -0,3%.

Τέλος, ο χρυσός έχει ελαφρώς αρνητική κλίση με -0,6% στα 3.402 δολάρια η ουγγιά.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα