Χρηματιστήριο: Κατάφερε να βρει το θετικό πρόσημο – Rotation με αιχμή τα mid caps

Μετά από πολύ κόπο και κούραση το ΧΑ κατάφερε να βγει από τη «μέγγενη» των market makers και του roll over που συνεχίζεται στα παράγωγα πιέζοντας τη sport αγορά, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος.

Βέβαια η αγορά συνεχίζει να υποαποδίδει έναντι κυρίως των ευρωπαϊκών αγορών που «τρέχουν» καθημερίνα (ειδικά ο DAX) αλλά και της Wall Street, καθώς άλλο ένα placement λαμβάνει χώρα αύριο στα ΕΛΠΕ.

Αρκετοί ήταν αυτοί που ανέφεραν πως η αγορά και κυρίως οι τράπεζες πιέζονταν (αν και με ισχνό τζίρο) καθώς το retail και Έλληνες θεσμικοί έπαιρναν κέρδη για να τοποθετηθούν στο placement των ΕΛΠΕ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την αύριο Πέμπτη. Η άποψη αυτή ωστόσο δεν έχει και μεγάλη βάση, καθώς το βιβλίο αναμένεται να καλυφθεί σε χρόνο ρεκόρ από ξένους αλλά και από Έλληνες θεσμικούς χωρίς να υπάρχει λόγο να πιέζουν την αγορά τόσο άτσαλα. Και αυτό ειδικά από τη στιγμή που Έλληνες και ξένοι είναι overweight και τοποθετημένοι στις τράπεζες, άρα δεν υφίστανται λόγος profit taking. Βέβαια τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών, έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για να μπουν και να στηρίξουν το placement στα ΕΛΠΕ.

Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς που αναδείχθηκε και σήμερα είναι το σαθρό market making και ο κερδοσκοπισμός πίσω από αυτό, με κινήσεις arbitrage. Το παράγωγο είχε και έχει ένα premium με τους ίδιους να πουλάνε συμβόλαια και εν συνεχεία να αγοράζουν μετοχές. Έδω, όταν κλείνουν, αγοράζουν παράγωγο (απο το roll over της νέας σειράς) και πουλάνε μετοχές. Αυτό συνέβη και σήμερα, δημιουργώντας θόρυβο στο ταμπλό, ενώ παρέσυραν αρκετούς μικροεπενδυτές στο να ρευστοποιήσουν, φοβούμενοι τυχόν εγκλωβισμούς. Το να δημιουργείται θόρυβος σε μια τόσο ρηχή αγορά είναι πέρα για πέρα εύκολο και ειδικά όταν η αγορά κουνιέται από μερικά trading desks.

Η αγορά πιθανώς να βρει ρυθμό από αύριο με την ολοκλήρωση του placement στα ΕΛΠΕ όπου θα πραγματοποιηθεί με ένα ήπιο discount της τάξεως του 10% από την τιμή του ταμπλό, στο οποίο επιχειρήθηκε σήμερα και μια ωραιοποίηση, καταγράφοντας άνοδο 4,30% στα 7,70 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα ελληνικά ομόλογα θα βρεθούν μετά την αναβάθμιση από τη Fitch σε κορυφαίους δείκτες, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch (ο στόχος επετεύχθη πλέον), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω (επίσης) και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor’s όσο και από τη Moody’s (δεν έχει επιτευχθεί ακόμη).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 1.273,48 μονάδες, με τον τζίρο να προσγειώνεται στα 77,93 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,09% στις 3.076,98 μονάδες, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε οριακά ανοδικά στο 0,06% και στις 1.051,07 μονάδες.

Ξεχώρισε η ΕΤΕ που μετά από ένα τριήμερο πιέσεων επανήλθε στα 6,20 ευρώ με άνοδο 1,64% και τζίρο 12,84 εκατ. Ήπια άνοδο για την Πειραιώς στο 0,38% και τα 3,146 ευρώ, ενώ πτωτικά κινήθηκε η Eurobank στο -1,21% και τα 1,63 ευρώ, με τζίρο μόλις 4,24 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,79% για την Alpha Bank στο -0,79% και τα 1,498 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,85% και τα 13,20 ευρώ, όπως και για την Aegean στο 1,22% και τα 11,60 ευρώ.

Ανοδικά η ΕΕΕ στο 0,97% και τα 26,05 ευρώ, ενώ ήπια κέρδη κατέγραψε η Τιτάν, ο ΟΤΕ και η Cenergy. Βίαιες ρευστοποιήσεις στον ΟΠΑΠ στο -2,67% και τα 14,57 ευρώ, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Jumbo στο -1,3%.

Το rotation φέρνει εισροές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κινήσεις που καταγράφονται εδώ και μέρες. Η Intracom και η Intrakat κατέγραψαν νέο ράλι και υψηλό στο 6,83% και 3,16% αντίστοιχα στα 3,05 και 3,76 ευρώ αντίστοιχα, με υψηλούς τζίρους.

Η ΑΒΑΞ ακολούθησε με κέρδη 3,06%, με την Τεχνική Ολυμπιακή στο 2,78%.

Άνοδο που ξεπέρασε το 1% για Πλαστικά Θράκης, Αλουμίλ, Premia.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα