Χρηματιστήριο: Η υπερκάλυψη του placement της Εθνικής έστειλε τον Γενικό Δείκτη στις 1.250 μονάδες

Με κέρδη 0,89% στις 1.250 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα και την υπερκάλυψη της έκδοσής της, μετά την ολοκλήρωση του placement για το μερίδιο του ΤΧΣ στην τράπεζα.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάθεση μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, με το τίμημα στα 1,067 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση από το 2017 και η καλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη από απόψεως υπερκάλυψης και κυρίως έκπτωσης στην αδιατάρακτη τιμή πριν την ανακοίνωσή της.

Εκτινάχθηκε στο 1 δισ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη 3,01%, με ώθηση από τα κέρδη της Εθνικής. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι μετοχές των ΕΛΧΑ, Viohalco και Coca Cola.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με θετικά πρόσημα την Παρασκευή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδιζε 0,9%.

Τα κέρδη προήλθαν από τις μετοχές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των βασικών πόρων, οι οποίες σημείωσαν άνοδο κατά 1,76% και 2,3% αντίστοιχα. Ο DAX ενισχύθηκε 0,85% και ο CAC του Παρισιού 0,91%.

Οι μετοχές της Volvo Cars σημείωσαν βουτιά έως και 14% το πρωί της Παρασκευής, αφού η μητρική της εταιρεία Zhejiang Geely ξεκίνησε την πώληση περίπου 100 εκατομμυρίων μετοχών της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με μεγάλο discount από το χθεσινό κλείσιμο. Οι μετοχές της Volvo έχουν υποχωρήσει 25% σε ετήσια βάση.

Η Alibaba, ο κινεζικός κολοσσός για το ηλεκτρονικό εμπόριο, είδε 20 δισεκατομμύρια δολάρια να εξανεμίζονται από την κεφαλαιοποίηση αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην πλήρη απόσχιση του κλάδου του cloud λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα