Χρηματιστήριο: Η τακτική του stock picking, τα ανοικτά μέτωπα και τα εταιρικά αποτελέσματα

Οι βασικοί δείκτες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο δεν λένε να σταματήσουν το “πάρτι”, αγνοώντας τις υποδείξεις και τις νουθεσίες αναλυτών και οικονομολόγων για τις επιπτώσεις ενός ισχυρού “hangover”, που είθισται να ακολουθεί τα “μεγάλα πανηγύρια”. Μετά τον καλύτερο Αύγουστο των τελευταίων 30-35 ετών, ο Σεπτέμβριος εισήλθε με νέα υψηλά για τη Wall Street, αν και περισσεύουν οι εστίες προβληματισμού και οι ανησυχίες για ένα pullback σε δείκτες και μετοχές αλλά και τα ερωτήματα για το κατά πόσο πλέον έχουμε “μπει” σε μια νέα, άλλου είδους σε σχέση με την προ 20ετίας, “τεχνολογική φούσκα” στα χαρτιά του κλάδου. Ωστόσο, ουδείς πρέπει να παραγνωρίζει την παράμετρο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών σε περίπου δύο μήνες από τώρα και πώς θα επηρεάσει αυτός ο χρονικός ορίζοντας την πορεία των δεικτών…

Την ίδια στιγμή, όπως φάνηκε από την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, που πέτυχε για άλλη μία φορά επιτόκιο-ρεκόρ και, πέρα από αποδόσεις, προσέλκυσε “ποιότητα και ποσότητα”, γενικά στο διεθνές στερέωμα “κεφάλαια υπάρχουν”. Και είναι στα χέρια τόσο των hedge funds όσο, όμως, και σαφώς πιο ποιοτικών χαρτοφυλακίων. Τα οποία είναι πρόθυμα να τα “ρίξουν” σε assets, ιδίως όταν το προσφερόμενο προϊόν έχει ενδιαφέρον και είναι ελκυστικό και όταν, βέβαια, το γενικότερο περιβάλλον είναι υποστηρικτικό και βοηθητικό.

Είναι σε θέση, άραγε, για να μεταφερθούμε στο “ταμπλό”, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτήν τη φορά να καταφέρει να “πιάσει το νήμα” πιο δυνατά; Να ξεφύγει από την πολύμηνη συσσώρευση και ταλάντωση εντός στενού εύρους τιμών, της τάξεως των 50-60 μονάδων, αλλά και να δείξει εντονότερες διαθέσεις αντίδρασης, αφήνοντας πίσω τις όποιες έως τώρα αργές, βασανιστικές, και συνήθως με χαμηλές συναλλαγές, εξάρσεις;

Υπάρχουν πλευρές στην αγορά που επιμένουν να δείχνουν προς την κατεύθυνση των γνωστών “βαριδιών”, που έχουμε αναδείξει από το Capital.gr αρκετές φορές, τα οποία δύσκολα θα επιτρέψουν στο Χ.Α. να κάνει το “ξεπέταγμα” που επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι. Δηλαδή να “πετύχει τη λύση της συσσώρευσης” και να μην εξαντλήσει την κίνηση σε λίγες ημέρες και με λίγους “πόντους” κερδισμένους.

Τα “βηματάκια” αποκόλλησης

Ωστόσο, υπάρχουν και επενδυτικοί πόλοι ή αναλυτές που όλο και διακρίνουν κάποια “βηματάκια”, κάποιες πρώτες προσπάθειες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς να “ξεκολλήσει από τον βάλτο”, να “αποκολληθεί από το γνωστό εύρος τιμών”, με τη συνδρομή των long players και μέσω του μοντέλου του stock picking. Κατά πόσο, βέβαια, ακόμα και κατά τους εν μέρει αισιόδοξους, θα καταφέρει το Χ.Α. να “πάρει ανάσες”, θα εξαρτηθεί και από το διεθνές κλίμα αλλά και από το πώς θα αποτιμήσουν (και προεξοφλήσουν ως προς τη συνέχεια) οι αγορές και ιδίως οι διεθνείς παίκτες ζητήματα “εγχώριας” φύσεως, όπως τα αρνητικά αποτελέσματα του ΑΕΠ β’ τριμήνου, την πορεία της οικονομίας, τα εταιρικά αποτελέσματα, το μέτωπο των τραπεζών και των NPEs, την πανδημία αλλά και τον γεωπολιτικό παράγοντα.

Βέβαια, η συγκυρία παραμένει δύσκολη, ενίοτε τα “μηνύματα” που εκπέμπουν οι αγορές δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά “πονηρά”. Κατά συνέπεια, παρά το διεθνές ράλι, τα όσα λαμβάνουν χώρα στο “περιβάλλον” μας δεν διευκολύνουν χαρτοφυλάκια, traders και επενδυτές να κινηθούν με εντονότερο τρόπο. Γι’ αυτό και η αγορά παραμένει σε συγκεκριμένα επίπεδα μεταξύ 610 και 650 μονάδων, με σποραδικές προσπάθειες απεγκλωβισμού της από το στενό εύρος, με λίγες εξάρσεις σε επίπεδο συναλλαγών και με το μοντέλο του stock picking και των επιλεκτικών τοποθετήσεων για την ώρα να κυριαρχεί στις τάξεις των μακροπρόθεσμων, όσο όμως και των βραχυπρόθεσμων επενδυτών. Όπου, βέβαια, ξεχωρίζουν, ενίοτε εκ περιτροπής, οι εξάρσεις τραπεζικών μετοχών, κυρίως όμως blue chips όπως οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Coca-Cola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Sarantis, ΕΥΔΑΠ κ.λπ., αλλά και χαρτιά εσχάτως από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η τεχνική οπτική

Αλλά, όπως σημειώνουν και οι brokers, “σε πρώτη φάση ας… τσεκάρουμε τη διαγραμματική επιβεβαίωση της όποιας ανοδικής διάσπασης, πάντα φυσικά με τη διατήρηση του ανοδικού διεθνούς momentum, και βλέπουμε για τη συνέχεια. Μην προτρέχουμε για τις 680-700 μονάδες και παραπάνω”. Μένει λοιπόν να φανεί, από τεχνικής οπτικής, και εφόσον το διεθνές ράλι συνεχίσει να εξελίσσεται, κατά πόσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να διατηρεί σταθερά επιφυλακτική στάση ή αν θα “πατήσει” πάνω στη διαγραμματική βελτίωση του Γενικού Δείκτη, με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 630 μονάδων να συντηρεί την αγορά στο άνω εύρος του πτωτικού καναλιού των τελευταίων 3 μηνών. Αλλά και αν καταφέρει να ξεφύγει άνω των 650 μονάδων, κίνηση που τεχνικά θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια περαιτέρω αντίδραση.

Δεδομένου ότι κάναμε αναφορά σε τεχνική ανάλυση, κατά τους ειδικούς και ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να συσσωρεύει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις στα τρέχοντα επίπεδα. Η βραχυπρόθεσμη τάση του κλαδικού δείκτη παραμένει ανοδική όσο διατηρούνται οι 320 μονάδες, όμως απαιτείται η ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Για την ιστορία, για τον ΔΤΡ το εύρος της βραχυχρόνιας συσσώρευσης παραμένει μεταξύ 300 και 345 μονάδων. Πάντως, κατά τα φαινόμενα, το προσεχές διάστημα θα είναι “πυκνό εξελίξεων” για τον τραπεζικό τομέα από πολλές απόψεις.

Η Citi αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τις μετοχές

Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η Citigroup με νέα της έκθεση αναβάθμισε τις αρκετά απαισιόδοξες εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας των εταιρειών διεθνώς για το 2020, προβλέποντας πλέον πως η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) την τρέχουσα χρονιά θα κυμανθεί στο 30%, από 50% που προέβλεπε πριν, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα φτάσει το 25%. Όπως επισημαίνει, τα EPS αναμένεται να κινηθούν σε μικρότερη εξάρτηση σε σχέση με το ΑΕΠ και αυτό θα οφείλεται κυρίως στην ανθεκτικότητα και την πιο περιορισμένη ζημιά από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί στους κλάδους των τραπεζών και της τεχνολογίας, κάτι που θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των κερδών των ευρωπαϊκών εισηγμένων. Κατά συνέπεια, αυξάνει και τις προβλέψεις της για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εισηγμένων εμφανίζονται πολύ καλύτερες σε σχέση με τον μέσο όρο, με τους αναλυτές να τοποθετούν τη συρρίκνωση των EPS στην Ελλάδα φέτος στο 9,4%, ενώ αναμένουν σημαντική ανάκαμψη, της τάξης του 22,4%, το 2021. Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 15,3 φορές τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 11,5 φορές το 2021. Παράλληλα, η ελληνική αγορά εμφανίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, την υψηλότερη μερισματική απόδοση διεθνώς (περιβάλλον δεικτών MSCΙ), η οποία και τοποθετείται για το 2020 στο 5,8%, όταν η μερισματική απόδοση για την ευρωπαϊκή αγορά συνολικά διαμορφώνεται στο 2,9%, για τις ΗΠΑ στο 1,6% και για τις αναδυόμενες αγορές στο 2,2%. Ισχυρό ατού για τις εγχώριες μετοχές, πέρα από την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece, είναι και ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E στις 6,7 φορές για φέτος.

Παράλληλα, η Citi αναβαθμίζει και τους στόχους της για την πορεία των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, δεδομένης της βελτίωσης της εκτίμησής της για τα EPS καθώς και της στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Η Citigroup αύξησε τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στα μέσα του 2021 στις 3.600 μονάδες και πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις και το συναίσθημα των μετοχών στις ΗΠΑ φαίνονται “τεντωμένα”, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να εμποδίσουν την ταχεία κίνηση που χρηματοδοτείται από την κεντρική τράπεζα. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 ο στόχος είναι οι 385 μονάδες, με τον δείκτη P/E στις 20 φορές. Σύμφωνα, μάλιστα, με το μοντέλο της Bear Market Checklist, θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν στις βουτιές της αγοράς. Η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να σημειώσουν τις καλύτερες αποδόσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο, οι δείκτες της συστήνουν προσοχή, καθώς η επόμενη βουτιά ίσως και να είναι πολύ κοντά, όπως τονίζει η Citi.

Τι λένε οι ξένοι αναλυτές για ΕΥΡΩΒ-ΑΛΦΑ

Επειδή προ ημερών είχαμε ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, έχει ενδιαφέρον να μεταφέρουμε το “ζουμί” όσων είδαν οι ξένοι οίκοι και αναλυτές.

– Ισχυρά χαρακτηρίζουν τα μεγέθη β’ τριμήνου της Eurobank οι J.P. Morgan, Deutsche Bank, Bank of America, Goldman Sachs και AXIA, επισημαίνοντας κυρίως τη βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ελληνικής τράπεζας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανοίγει μια νέα σελίδα για τη Eurobank με τον δείκτη NPEs να υποχωρεί στο 15,3%, επισημαίνει σε ανάλυσή της η J.P. Morgan. Σύμφωνα με τον οίκο, εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία, η τράπεζα θα βρισκόταν πολύ κοντά σε διψήφιο ROE, ωστόσο η βελτίωση της θέσης στα NPEs με τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης στο 60% θα επιτρέψει στη διοίκηση να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που προσθέτουν αξία στους μετόχους.

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Eurobank και η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι ήταν εν γένει καλύτερα του αναμενoμένου, τόσο λόγω οργανικών όσο και λοιπών εσόδων από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις (περίπου κατά 12%), με καλύτερα του αναμενομένου οργανικά έσοδα και ισχυρά κέρδη από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (trading).

Καλή η γενική εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο, που επηρεάστηκε από κινήσεις-ορόσημο στο πεδίο των NPEs, επισημαίνει η Bank of America (σύσταση αγοράς και τιμή-στόχος 0,52 ευρώ). Η Eurobank επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με τα βασικά έσοδα να αυξάνονται κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με την τράπεζα, μετά τη συμφωνία για το Cairo η Eurobank έχει τον χαμηλότερο δείκτη NPEs στην Ελλάδα. Έχει προβάδισμα στη διαδικασία περαιτέρω μείωσης των NPEs και θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη NPE (9% το 2023) και RoTE 7% το 2022 (Return on Tangible Equity).

Τα μεγέθη β’ τριμήνου της Eurobank επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για το 2020, σημειώνει από την πλευρά της η Goldman Sachs (ουδέτερη σύσταση και τιμή-στόχος στα 0,63 ευρώ). Τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν καλύτερα της γενικής προσδοκίας, κυρίως με τη συνδρομή οργανικών εσόδων, εσόδων από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (trading) και άλλες πηγές.

Η Eurobank παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, ισχυρά αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας αλλά και με τη γενική προσδοκία στην αγορά, επισημαίνει η AXIA.

– Θετική αξιολόγηση για τα αποτελέσματα που πέτυχε η Alpha Bank το α’ εξάμηνο του 2020 (ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα), παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, έδωσαν πρόσφατα και οι J.P. Morgan, Deutsche Bank, Citi, αλλά και η Goldman Sachs. Οι J.P. Morgan και Deutsche Bank δίνουν σύσταση αγοράς (“Buy”) για τη μετοχή της Alpha Bank και τιμή-στόχο στα 1,10 και 1,20 ευρώ αντίστοιχα. Η Citi έβαλε τον πήχη στα 0,8 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs έδωσε σύσταση αγοράς (“Buy”) και τιμή-στόχο στα 1,34 ευρώ, αποτιμώντας θετικά τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2020 της τράπεζας. Για την G.S., oι μετοχές της Alpha Bank διαπραγματεύονται στις 0,10 φορές σε όρους P/BV, ενώ, με βάση τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων, η ενσώματη εσωτερική αξία της τράπεζας υπολογίζεται σε πολλαπλάσια επίπεδα της τρέχουσας. Η Goldman Sachs την υπολογίζει σε 3,61 ευρώ για το 2021.

Οι αναλύσεις αναφέρονται θετικά στο project Galaxy, υπογραμμίζεται ότι η επίπτωση στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι, εντέλει, χαμηλότερη από την αναμενόμενη και μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, ενώ αποτιμάται θετικά από τους αναλυτές το Καθαρό Έσοδο Τόκων αλλά η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3% και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 14,6%, ενισχυμένο κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα