Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε νέο άλμα 3,32% στις 1.714,93 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,56% στις 4.407,11 μον., όπως και ο FTSEM της μεσαίας που έκλεισε στις 2.652,67 μον. με άνοδο 1,01%.
Στα της συνεδρίασης, αυτή εξελίχθηκε σε αγοραστικό κρεσέντο με την τελική απόδοση του ΓΔ να μην αποδίδει καν την πραγματική εικόνα, καθώς αυτή επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα από την διόρθωση της βαριάς Coca Cola (-3,8%).
Γενικότερα, καθώς υποχωρούσε η αβεβαιότητα το τελευταίο διάστημα η Λεωφόρος Αθηνών κάλυψε το χαμένο έδαφος που έφεραν οι δασμοί Τραμπ (έως τις 1.455 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 7 Απριλίου), την Παρασκευή με καταλύτη τις ισχυρές τραπεζικές επιδόσεις στο ξεκίνημα του 2025 κατέγραψε νέα υψηλά 15ετίας και σήμερα σε κλίμα γενικευμένης επενδυτικής ευφορίας διεθνώς τα διεύρυνε περαιτέρω, φτάνοντας σε απόσταση βολής από ακόμα ένα ορόσημο των 1.800 μονάδων.
Στην τελευταία εξέλιξη που τροφοδότησε την έντονη ανάκαμψη της επενδυτικής διάθεσης, μετά από ένα διήμερο διαπραγματεύσεων στην Ελβετία οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν την αναστολή για 90 ημέρες των δασμών που είχαν επιβληθεί εκατέρωθεν μετά τη λεγόμενη “ημέρα ανεξαρτησίας” του προέδρου Τραμπ.
Σε αυτό το κλίμα, η Wall Street κινείται με ισχυρά κέρδη που αγγίζουν το 4% (Nasdaq), οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται κατά βάση περισσότερο του 1%, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν και ο χρυσός, που αποτέλεσε καταφύγιο όλο το προηγούμενο διάστημα, βλέπει τους επενδυτές να “κάνουν ταμείο” και να στρέφονται σε τοποθετήσεις με ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.
Στην Αθήνα, η εστίαση παρέμεινε στραμμένη στις τράπεζες, που έλαβαν τα “εύσημα” και από την UBS σήμερα με την τράπεζα να αναβαθμίζει τιμές – στόχους που έχει, ενώ οι αγοραστές στράφηκαν εξίσου και σε τίτλους εταιρειών με εξαγωγική δραστηριότητα, πρωτίστως στον όμιλο Στασινόπουλου, καθώς είναι εκείνες που θα ωφεληθούν περισσότερο από την κατάπαυση των εχθροπραξιών του εμπορικού πολέμου.
Την τελευταία ώρα των συναλλαγών η αγορά κατέβασε λίγο ρυθμούς με αποτέλεσμα να πάρει κάποια απόσταση από τα υψηλά ημέρας, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που έδειξαν οι δείκτες στην Ευρώπη, ωστόσο πέρα από ότι διατήρησε την υπεραπόδοσή της κρατάει ως σημαντικό και ότι η κίνηση συνοδεύτηκε από αισθητά αυξημένες εισροές.
Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη η ετήσια αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (όποιες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο στις 30/5) με την Τιτάν να συγκεντρώνει πιθανότητες εισόδου στον MSCI Greece.
Οι κινήσεις στο ταμπλό
Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε δεύτερο διαδοχικό ράλι, αν και με μικρότερο τζίρο από της Παρασκευής (141 εκατ. στον ΔΤΡ) σήμερα στα 118 εκατ. ευρώ (περίπου το 52% της συνεδρίασης).
Πρώτη, τόσο σε απόδοση όσο και σε τζίρο συνέχισε η Alpha στα 2,55 ευρώ, με νέα κέρδη 4,51% μετά το +7,54% της Παρασκευής, επί μικτών συναλλαγών 36,2 εκατ. σήμερα.
Η Eurobank με 26,2 εκατ. σημείωσε άνοδο 4,02% στα 2,59 ευρώ, η Εθνική με 27,52 εκατ. ανέκτησε τα 10 ευρώ (10,105) με +3,11% και η Πειραιώς με 26,9 εκατ. κινήθηκε στα 5,404 ευρώ με +1,96%.
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε και η Τράπεζα Κύπρου με +4,33% στα 6,26 ευρώ και τζίρο 8,2 εκατ., μετά την κερδοφορία 117 εκατ. που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο. Η Optima ενισχύθηκε επίσης κατά 1,98% και η Αττικής κατά 2,26%.
Πέρα από τις τράπεζες, στη συνεδρίαση πρωταγωνίστησε ο όμιλος Στασινόπουλου, με την ΕΛΧΑ να τερματίζει στην κορυφή του FTSE με ράλι 6,97% στα 2,15 ευρώ και τζίρο 1,5 εκατ.
Η έτερη θυγατρική Cenergy (1,8 εκατ.) ενισχύθηκε κατά 2,79% στα 9,22 ευρώ, με την μητρική Βιοχάλκο (914 χιλ.) στα 5,7 ευρώ με +1,79%.
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και τα διυλιστήρια, η Motor Oil (6 εκατ.) στο +2,36% και τα ΕΛΠΕ (1,7 εκατ.) στο +2,01%, με φόντο την ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.
Κέρδη άνω του 2% στον FTSE σημείωσαν επίσης ο ΟΤΕ (7,2 εκατ.) στο +2,26% και η Jumbo (3,6 εκατ.) στο +2,05%.
Η Metlen ολοκλήρωσε στα 42,14 ευρώ με +1,59% και τζίρο 10,7 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ στα 13,95 με +1,97% επί συναλλαγών μικτής αξίας 11,9 εκατ. (τα 7,1 εκατ. σε πακέτα).
Από την άλλη, ο ΓΔ επιβαρύνθηκε από το -3,8% της Coca Cola (1,3 εκατ.) στα 44 ευρώ, με την Ελλάκτωρ στο -1,56%.
Ελαφρώς πτωτικός ήταν και ο ΟΠΑΠ στα 19,56 ευρώ με -0,91% και τζίρο 18 εκατ. κυρίως λόγω ενός πακέτου αξίας 9,5 εκατ. που άλλαξε χέρια στα 19,82 ευρώ η μετοχή.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα ΕΧΑΕ πραγματοποίησαν ράλι 5,12% στα 5,75 ευρώ με τζίρο 2,2 εκατ., ενώ η ΑΒΑΞ (534 χιλ.) ακολούθησε στο +2,31%.
Από την άλλη ο ΟΛΠ (476 χιλ.) διόρθωσε με -1,05% στα 42,35 ευρώ, με τον ΑΔΜΗΕ (974 χιλ.) στο -0,34%.
Στα χαμηλότερα στρώματα η Κυριακούλης πραγματοποίησε ράλι 16,9% με τζίρο 246 χιλ. ευρώ, αφότου έγινε γνωστό ότι οι αδελφοί Τζώρτζη μπήκαν μέτοχοι αποκτώντας το 26,75%.
Το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Ευρώπη Holdings εκτινάχθηκε κατά 47% στα 0,25 ευρώ με τζίρο 73 χιλ. και η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 9,9% στα 1,66 ευρώ με τζίρο 240 χιλ.. ευρώ.
Σημειώνονται ακόμα το +5% της Κτήμα Λαζαρίδη (41 χιλ.) και στο +4,35% της Έλαστρον (95 χιλ.).
Καθολική ήταν η επικράτηση των αγοραστών όπως αποτυπώθηκε στη συνολική εικόνα του ταμπλό, όπου 93 μετοχές ολοκλήρωσαν ανοδικά έναντι 40 πτωτικών.
Η εικόνα διεθνώς
Στις ΗΠΑ οι δείκτης υποδέχονται με ενθουσιασμό την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για συμφωνία αμοιβαίας προσωρινής περικοπής δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο Dow Jones στο +2,5%, ο S&P 500 στο +2,6% και ο Nasdaq στο +3,5%, στο πρώτο μισάωρο των συναλλαγών.
Παρόμοια είναι κατά βάση η διάθεση και στην Ευρώπη, αν και σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο έχουν χάσει το μομέντουμ.
Ο γαλλικός CAC 40 στο +1,1%, με τον ιταλικό FTSE MIB στο +1% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +1,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE MIB σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% και ο γερμανικός DAX βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου.
Το πρωί στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei είχε κινηθεί με μικρά κέρδη 0,4%, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +3% και τον διευρυμένο κινεζικό CSI 300 στο +1,16%.
Αναμενόμενα μάλλον οι πωλητές έχουν σημαντικό προβάδισμα στην αγορά ομολόγων καθώς υποχωρεί η γενικότερη αβεβαιότητα για το παγκόσμιο εμπόριο, με τις αποδόσεις ως εκ τούτου να κινούνται αισθητά υψηλότερα.
Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,45%, του γερμανικού τίτλου στο 2,64% και του γαλλικού στο 3,32%, με τον ελληνικό στο 3,43%.
Παρομοίως ο χρυσός βλέπει τους επενδυτές να απομακρύνονται, καταγράφοντας απώλειες 3% στα 3.244 δολάρια η ουγγιά.
Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν έντονα με κέρδη της τάξεως του 3%, το Brent στα 65,8 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 62,9 δολ..