Χρηματιστήριο: Επανεμφάνιση αγοραστών για τη διατήρηση των 1.000 μονάδων

Να διατηρήσει το ορόσημο των 1.000 μονάδων αναζητά η ελληνική αγορά, λαμβάνοντας ώθηση από επιλεκτικές κινήσεις σε blue chips και την ισχυρή επίδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κόντρα στις πτωτικές τάσεις που επικρατούν στα ευρωπαϊκά ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.004,61 μονάδες με άνοδο 0,68% και αξιόλογο τζίρο στα 47,4 εκατ. ευρώ (23,869 εκατ.΄τεμάχια).

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,55% στις 2.433 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο 0,14% και βρίσκεται στις 748,9 μονάδες, ενώ με οδηγό τον ΑΔΜΗΕ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη 1,59% κινούμενος στις 1.535 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Επανεμφάνιση αγοραστών για τη διατήρηση των 1.000 μονάδων
Ήδη με το άνοιγμα η ελληνική αγορά έδειξε τις προθέσεις της, με τις πρώτες εντολές να “σπρώχνουν” τον ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια και ενάμιση μήνα (8/12/2014). Σταδιακά και εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις ευρωαγορές οι πωλητές πήραν κεφάλι στη συνεδρίαση με τον ΓΔ να υποχωρεί έως και τις 994,93 μονάδες, από όπου όμως ανέκαμψε και κινείται πλέον σε υψηλά ημέρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τεχνικά οι 1.000 μονάδες δεν σημαίνουν κάτι στο διάγραμμα του ΧΑ αλλά ψυχολογικά δίνουν ένα σημαντικό μήνυμα, ειδικά για τα ξένα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν μία περιφερειακή αγορά, η οποία δεν έχει τον συναλλαγματικό κίνδυνο άλλων αναδυόμενων, ενώ η οικονομία της θα αποφύγει φέτος την ύφεση. Αυτό που λείπει σαφώς από την ελληνική αγορά είναι να λειτουργήσει σε μια οικονομία που διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται αργά ή γρήγορα και πλην απροόπτου θα είχε συμβεί από πέρυσι αν δεν είχαν υπάρξει αρνητικές παγκόσμιες εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μηνύματα είναι θετικά, με διεθνείς οίκους να υπογραμμίζουν σε τακτά διαστήματα τόσο τη δυναμική της ελληνικής αγοράς όσο και της οικονομίας της χώρας. Χτες άλλωστε, η S&P σε νέα της έκθεση τόνιζε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα έχει ένα δύσκολο έτος λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Μάλιστα εκτιμά πως η κερδοφορία τους θα συνεχίσει να αυξάνεται και φέτος θα πλησιάσει αυτήν των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο ταμπλό

Η Βιοχάλκο με +3% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με +2,55% δίνουν το ρυθμό στη υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 1,85% συνεχίζοντας ακάθεκτος σε νέα ιστορικά υψηλά, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη 1,7% και η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,5%.

Στις υπόλοιπες τράπεζες η ΕΤΕ σημειώνει κέρδη 0,8% και η Alpha ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,17%, ενώ η Eurobank κινείται με μικρές απώλειες 0,3%.

Πιέσεις στον FTSE 25 δέχονται οι ο Σαράντης με -1,6%, η Aegean με -1,15%, ενώ o ΟΛΠ υποχωρεί κατά 0,7%.

Όπως προαναφέρθηκε, θετική είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον ΑΜΔΗΕ να πραγματοποιεί ράλι 7,7% με την αξία του στα 1,92 ευρώ, λίγο αφότου τον αναβάθμισε σε σήμα “buy” η Eurobank Equities δίνοντας τιμή στόχο τα 2,9 ευρώ. Παράλληλα, η Premia κινείται στο +1,8%, τα ΕΧΑΕ στο +1,7%, Cenergy και Ideal στο +1,4%, Briq και Πλαστικά Θράκης στο +1,3% και Intracom στο +1,1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα