Χρηματιστήριο: Επαναφορά σε θετικό έδαφος μετά τη διήμερη οπισθοδρόμηση

Με τους αγοραστές να έχουν τις πρωτοβουλίες για πρώτη φορά στην τρέχουσα εβδομάδα κινείται η αγορά της Αθήνας, ενώ η προσοχή της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στις ΗΠΑ ενόψει των νέων στοιχείων που ανακοινώνονται σήμερα για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.483,9 μονάδες με άνοδο 0,83% και τον τζίρο στα 10 εκατ. ευρώ ενώ έχουν διακινηθεί 3,1 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Επαναφορά σε θετικό έδαφος μετά τη διήμερη οπισθοδρόμηση
Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανόδου με κέρδη 1,34% στις 1.298 μονάδες, ο FTSE ενισχύεται κατά 0,85% στις 3.592 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM σημειώνει ήπια άνοδο 0,35% στις 2.382 μονάδες.

Μετά από δύο ημέρες ήπιας αλλά σταθερής οπισθοδρόμησης, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη από το μίνι πασχαλιάτικο ράλι, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει διάθεση να κινηθεί εκ νέου υψηλότερα, κατοχυρώνοντας το επίπεδο των 1.480 μονάδων και κοιτάζοντας προς το ορόσημο των 1.500.

Η χτεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI δεν είχε εκπλήξεις στον MSCI Greece Standard, με τη σύνθεση να παραμένει αμετάβλητη όπως αναμενόταν, ωστόσο δύο “νέες” του ΧΑ η Optima και το Ελ. Βενιζέλος εντάχθηκαν στον MSCI Small Cap, κάτι που αποτυπώνεται τους τζίρους που κάνουν σήμερα και ενδεχομένως ενισχύουν την επενδυτική διάθεση γενικότερα.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις 3 Ιουνίου, με τους επενδυτές να λαμβάνουν θέσεις έως τις 31 Μαΐου.

Κατά τα άλλα, όπως προαναφέρθηκε, οι επενδυτές παγκοσμίως αναμένουν τη μέτρηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο (15:30 Ελλάδας) με τον πρόεδρο της Fed Τζέι Πάουελ να έχει ζητήσει χτες ουσιαστικά “υπομονή” για τις μειώσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει τα σημάδια προόδου που περίμεναν στην ομοσπονδιακή τράπεζα.

Στο ταμπλό

Η Λεωφόρος Αθηνών λαμβάνει ώθηση κυρίως από την Εθνική που πραγματοποιεί άλμα 2,6% στα 8,37 ευρώ με τζίρο ήδη άνω των 1,6 εκατ. από το πρώτο μισάωρο των συναλλαγών, με τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο να ακολουθεί σε ανοδικούς ρυθμούς.

Η Alpha στο +1,3%, η Eurobank στο +0,9% και η Περαιώς στο +0,65%.

Όπως προαναφέρθηκε με αυξημένους τζίρους είναι η Optima (2ος υψηλότερος) και το Ελ. Βενιζέλος (6ος υψηλότερος) μετά την είσοδό τους στον MSCI Small Cap, η τράπεζα με μικρά κέρδη 0,2% και το αεροδρόμιο πιο δυναμικά με +0,9%.

Πέρα από την ΕΤΕ και τις τράπεζες γενικότερα, στον FTSE ξεχωρίζουν η ΔΕΗ με +1.4%, η Βιοχάλκο με +1,7%, ο ΟΤΕ με 1% και ο ΟΠΑΠ με +0,9%.

Οι λίγοι πωλητές εστιάζουν σε ΕΛΠΕ, Quest και Cenergy αλλά και οι τρεις με μικρές απώλειες κάτω του 0,25%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Lavipharm πραγματοποιεί ράλι 5,14% με μεγάλο τζίρο άνω των 300.000 ευρώ ήδη από το πρώτο μισάωρο, με την ΑΒΑΞ από κοντά στο +3,9% και την Intracom στο +1,3%.

Χαρακτηριστικό είναι το προβάδισμα που έχουν οι αγοραστές στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό, όπου 61 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 31 πτωτικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα