Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια ανοδικής αντίδρασης με «οδηγό» τις τράπεζες

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου και δεύτερη συνεχόμενη στην οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και παίρνοντας βοήθειες από την συνεχιζόμενη, αργή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων, στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Της ανοδικής κίνησης ηγήθηκαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +4,3% του τραπεζικού δείκτη. Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους περισσότερο αισιόδοξους να εκτιμούν πως η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά μπορεί να συνεχιστεί, αν σε αυτό βοηθήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Άλλωστε, μία τέτοια κίνηση θα βελτίωνε κάπως και τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, καθώς σε επτά συνεδριάσεις ολοκληρώνεται το πρώτο χρηματιστηριακό εξάμηνο. Από την άλλη, οι περισσότερο συντηρητικά σκεπτόμενοι, σπεύδουν να επισημάνουν τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και να τονίσουν ότι η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ορατότητα περιορισμένη, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες δεν δείχνουν να εκτονώνονται.

Γι’ αυτό προειδοποίησε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας σε ευρωβουλευτές, επιβεβαίωσε τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Το σχέδιο προβλέπει αρχικά μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο και μία ακόμα, ίσως μεγαλύτερη, τον Σεπτέμβριο.

«Ενώ η διόρθωση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ήταν μέχρι στιγμής «τακτική», ο κίνδυνος περαιτέρω και πιθανώς απότομης πτώσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, στις χρηματοπιστωτικές και στεγαστικές αγορές της Ευρώπης, παραμένει υψηλός», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όμως ακόμα και η συντηρητική σχολή σκέψης, δεν αποκλείει περαιτέρω ανοδική κίνηση, σε περίπτωση που διεκδικήσουν υψηλότερα επίπεδα οι διεθνείς δείκτες – σηματωροί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Leon Depolas Sec. σύμφωνα με τις οποίες, «η συσχέτισή μας με τους βασικούς διεθνείς δείκτες θα παραμείνει σημαντικά αυξημένη, ακόμα και σε ημερήσια βάση. Για την υπόλοιπη εβδομάδα, πιθανό εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ αποτελεί η περιοχή των 860 – 810 μονάδων».

Εν τω μεταξύ, «μία σειρά νέων πολιτικών πρωτοβουλιών της Αθήνας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το οικονομικό προφίλ των εταιρειών, κατά κύριο λόγο της ΔEΗ (BB-/Stable) και τελικά να ασκήσει πίεση στην πιστοληπτική της αξιολόγηση, εάν ισχύσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και δεν αντισταθμιστούν με μέτρα», σημειώνει η Fitch Ratings.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν την εν εξελίξει προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά, «καθαρά τεχνικής μορφής, στο πλαίσιο της ανοδικής διόρθωσης διεθνώς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους traders που κινούνται με επενδυτικό ορίζοντα λίγων ημερών».

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 544,35 μονάδες (+4,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 543,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,30%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔΧΑ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 846,26 (+1,74%) και τελικό κλείσιμο στις 840,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,07%.

Ο τζίρος στα 55 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+3,49%), ΕΤΕ (+4%), ΕΥΡΩΒ (+5,83%), ΠΕΙΡ (+2,42%), ΚΟΥΕΣ (+2,56%), ΜΥΤΙΛ (+4,25%), ΜΟΗ (+3,6%), ΑΔΜΗΕ (+2,24%), ΒΙΟ (+3,72%) και ΛΑΜΔΑ (+2,14%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,03%), ΔΕΗ (-1,24%), ΕΕΕ (-2,02%), ΜΠΕΛΑ (-1,24%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,85%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι ΕΝΤΕΡ (+6,27%), ΕΠΣΙΛ (+4,96%), ΙΝΚΑΤ (+4,71%) και ΦΡΙΓΟ (+4,30%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Πλαίσιο (+0,55%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,095 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Μοτοδυναμικής (+0,52%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,040135502 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0381287269 ανά μετοχή).

Και οι μετοχές της Inform Λύκος (+3,07%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα