Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τραπεζοκεντρική άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών και μάλιστα με διαθέσεις υπεραπόδοσης.

Η ανοδική κίνηση είχε σαν κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,68% του τραπεζικού δείκτη, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Δεν έδειξαν να συμμερίζονται τον «ενθουσιασμό» των αγοραστών αρκετοί αναλυτές, που χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση σαν «αδικαιολόγητη χαρά, την ώρα που όλα τα μέτωπα των ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά». Οι ίδιοι τόνισαν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

«Η Fed σηματοδοτεί την επιστροφή σε ουδέτερη θέση, ενώ βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχίζουν να κινούνται προς τα κάτω, καθώς προσαρμόζονται στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και στα τελευταία νέα για την πανδημία. Ο δείκτης S&P 500 θα ολοκληρώσει το έτος στις 4.900 μονάδες (5.050 μονάδες η προηγούμενη εκτίμηση)», υποστηρίζει η JP Morgan, στη στρατηγική της για τις παγκόσμιες αγορές και τις μετοχές.

«Οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) παγκοσμίως έχουν γκρεμιστεί το πρώτο τρίμηνο, μετά το ρεκόρ του 2021, καθώς η αστάθεια που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση του πληθωρισμού τρομάζουν τους επενδυτές και ακυρώνουν συμφωνίες. Περίπου $65 δισ. αντλήθηκαν μέσω IPO σε όλο τον κόσμο το α’ τρίμηνο του 2022, μειωμένα κατά 70% σε σχέση με τα $219 δισ. τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου έτους», σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προτείνει να φορολογηθούν περισσότερο οι πλουσιότεροι Αμερικανοί, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που θα παρουσιαστεί σήμερα. Η πρόταση αυτή αφορά έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20%, για εισοδήματα άνω των $100 εκατ. ετησίως», σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

«Οι αμερικανικές εταιρείες σπεύδουν να επαναγοράσουν μεγάλους όγκους μετοχών, για να επωφεληθούν από την πρόσφατη αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς. H κίνηση αυτή έχει ως στόχο να καθησυχάσουν τους επενδυτές, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, στη σκιά της ανάφλεξης του πληθωρισμού που οδηγεί σε επιταχυνόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Ένα ρεκόρ $319 δισ. σε νέες επαναγορές μετοχών έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής φέτος», σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs.

«Αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός εισηγμένων που χρησιμοποιούν επιταχυνόμενες συμφωνίες για να αγοράσουν μεγάλους όγκους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς οι τιμές των μετοχών τους πέφτουν, Την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο είχαν γίνει επαναγορές μετοχών ύψους $267 δισ.», σύμφωνα με τους Financial Times.

Εν τω μεταξύ, «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έθεσε προθεσμία την 31η Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο, την κεντρική τράπεζα και την Gazprom, για να πραγματοποιήσουν αλλαγή νομίσματος σε ρούβλια, όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες χώρες που έχουν εισάγει περιοριστικά μέτρα κατά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ρωσικών νομικών προσώπων», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν το αίτημα του προέδρου Πούτιν να πληρώσουν, οι ‘μη φιλικές’ χώρες, για το ρωσικό αέριο με ρούβλια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του.

«Ο πόλεμος στην Ευρώπη επηρεάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πρωτίστως, μέσω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η οποία σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές, έχει αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στο κόστος παραγωγής και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όσο και στο διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναμένεται, βραχυπρόθεσμα, να αντιμετωπίσουν υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη από την αναμενόμενη καθώς, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας παραμένει υψηλή. Συγκεκριμένα, εισάγεται πάνω από το 80% της ακαθάριστης διαθέσιμης ποσότητας ενέργειας, κυρίως για πετρέλαιο, προϊόντα διύλισης πετρελαίου και φυσικό αέριο, με το 8%, το 43% και το 44%, αντίστοιχα, να εισάγεται από τη Ρωσία», σημειώνει η Alpha Bank σε πρόσφατο report της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε σε πτωτική αναθεώρηση τα σενάρια για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών και αύξησε τη μεταβλητότητα. Μετά την συμπλήρωση του πρώτου μήνα, από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διαψευστεί το θετικό σενάριο για άμεση κατάπαυση του πυρός, στο οποίο ευελπιστούσαν οι αγορές, ενώ ανησυχητικά παραμένουν τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας και του πληθωρισμού, με τις μετοχικές αποτιμήσεις να σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν τα επίπεδα και να προσπαθούν να τιμολογήσουν είτε τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, είτε την κλιμάκωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις θα ματοκυλιστούν από τις αγορές, στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και στην οικονομία”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “αναμφίβολα υποστηρικτική για τον τραπεζικό κλάδο, είναι η επιβεβαίωση από την ΕΚΤ της διατήρησης της επιλεξιμότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τα επόμενα 2 χρόνια”.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι Έλληνες τραπεζίτες προσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή ανάπτυξη αρκετά χαμηλότερα, σε επίπεδα της τάξεως του 2,5% – 4%, λόγω της γεωπολιτικής κρίσης και της κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούν εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε σειρά από εμπορεύματα, έστω και αν επεσήμαναν ότι μπορεί να επιβραδύνει ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας για φέτος, αλλά δεν θα ανατραπεί η δυναμική, η οποία θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις τελευταίες δόσεις των δανείων διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μαζί με ένα μικρό μέρος των διμερών δανείων από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

“Την εβδομάδα που ξεκίνησε θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία σε συνάντηση που θα διενεργηθεί στην Τουρκία (28 – 30/3). Ελπίζουμε να βγει ‘λευκός καπνός’ από τις συναντήσεις, μιας και η κατάπαυση του πυρός είναι επιβεβλημένη. Σίγουρα και οι δύο πλευρές θα θελήσουν να βγουν κερδισμένες, τουλάχιστον στα μάτια της κοινής γνώμης, παρόλα αυτά, γεωπολιτικά, θα αλλάξουν πολλά και με αυξημένες πιθανότητες να δούμε νέα δεδομένο στο κοντινό μέλλον”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Δεν έχουν αποκλιμακωθεί οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις εκτιμώμενες αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, το ζήτημα του υψηλού κόστους Ενέργειας φαίνεται ότι θα απασχολήσει τις Αγορές για αρκετό χρονικό διάστημα. Άλλωστε και η συνάντηση για το θέμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν προσέφερε κάτι χειροπιαστό στην παρούσα φάση Στο πλαίσιο αυτό η συνέχεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση εντείνοντας την μεταβλητότητα, όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, δεδομένου ότι οι προοπτικές της κερδοφορίας των Εισηγμένων συρρικνώνονται. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών κίνησης του ΓΔΧΑ για τις επόμενες συνεδριάσεις, οριοθετείτε εντός της περιοχής των 890 – 810 μονάδων”, όπως σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 864,95 (+2,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 861,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,24%. Ο τζίρος στα 87 εκατ., από τα οποία τα 22,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν θετικά οι ΑΛΦΑ (+3,16%), ΕΤΕ (+4,97%), ΕΥΡΩΒ (+3,70%), ΒΙΟ (+4,63%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,65%), ΟΤΕ (+3,86%), ΤΕΝΕΡΓ (+3,73%) και TITC (+3,38%), ενώ υστέρησαν οι ΟΛΠ (-0,12%) και ΚΟΥΕΣ (-0,17%). Αμετάβλητος ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που αντιμετώπισαν τη σημερινή ανοδική κίνηση με ευδιάκριτη επιφυλακτικότητα, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι ΚΟΡΔΕ (+10,56%), ΜΟΤΟ (+7,48%), ΕΣΥΜΒ (+6,60%), ΦΡΙΓΟ (+6,19%) και ΟΤΟΕΛ (+4,26%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές, έναντι 21 πτωτικών, ενώ μόλις 14 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα