Χρηματιστήριο Αθηνών: Με νέο ρεκόρ 13ετίας συνοδεύθηκε η επιστροφή στα κέρδη

Από έντονη μεταβλητότητα χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης (8/2) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ανέδειξε νέους θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές. Χθες ήταν από τη μία ο ΔΑΑ και από την άλλη η ΔΕΗ, ενώ σήμερα είχαμε το «δίδυμο» ΟΤΕ-Jumbo έναντι της Coca Cola. ΑΒΑΞ και Intralot ξεχώρισαν από τους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το μοτίβο ισχυρών διακυμάνσεων, πέραν των επιλεκτικών τοποθετήσεων, φάνηκε και στο σύνολο του ταμπλό, με το Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος άνω των 15 μονάδων, με το σημερινό story να έχει… happy end.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε σε ήπια ανοδικό έδαφος, με τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να διευρύνει τα κέρδη και την απόστασή της από την τιμή εκκίνησης των 8,2 ευρώ. Παράλληλα, η ΔΕΗ έδωσε τα πρώτα δείγματα «απορρόφησης» των χθεσινών πιέσεων.

Το κλίμα άλλαξε άρδην πριν ολοκληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών, με το Χρηματιστήριο να φτάνει σε επίπεδα υπό των 1.390 μονάδων στα χαμηλά ημέρας. Οι πωλητές επικράτησαν για περίπου μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια ανέβασαν εκ νέου «στροφές» οι buyers με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει θετικό πρόσημο και να κλείσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 7,74 μονάδες ή 0,55% στις 1.404,88 μονάδες, «σβήνοντας» τις απώλειες της Τετάρτης και κλείνοντας σε νέο υψηλό σχεδόν 13 ετών. Ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 1.389,66 (χαμηλό ημέρας) και των 1.405,28 μονάδων (υψηλό ημέρας). Επόμενο ορόσημο αποτελούν οι 1.412,84 μονάδες (κλείσιμο 3ης Μαΐου 2011).

Το ντεμπούτο του ΔΑΑ και το placement της Πειραιώς

Με διψήφια άνοδο έκανε «πρεμιέρα» την Τετάρτη το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ξεκινώντας από τα 8,2 ευρώ και φτάνοντας στα 9,16 ευρώ, που συνιστούν «άλμα» της τάξης του 11,71%. Υψηλό ημέρας αποτέλεσαν τα 9,56 ευρώ (+16,59%). Η κεφαλαιοποίηση ξεκίνησε από τα 2,46 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ, με τον ΔΑΑ να κατατάσσεται στη 12η θέση κάτω από την Jumbo και τη Motor Oil.

Μετά την είσοδό της στο Χ.Α., η μετοχή θα ενταχθεί με fast track διαδικασία και στους δείκτες FTSE, καθώς πληροί τα κριτήρια ταχείας εισαγωγής. Ειδικότερα, από τις 14 Φεβρουαρίου θα ενταχθεί στους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Large Cap Index και FTSE Emerging Index με συντελεστή βαρύτητας 15,6%. Από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η μετοχή θα περιλαμβάνεται και στον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αναφορικά με τις επόμενες εξελίξεις-ορόσημα για την αγορά, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Από 23 Φεβρουαρίου που ήταν προγραμματισμένο να γίνει η ενημέρωση, τελικά οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν για τις 14 του μήνα. Μαζί με τα αποτελέσματα η διοίκηση της τράπεζας θα δώσει στους αναλυτές το νέο τριετές business plan, με το placement για το ποσοστό του ΤΧΣ να είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποεπένδυση θα «τρέξει» τις πρώτες ημέρες του ερχόμενου Μαρτίου.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσης η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το νέο εταιρικό ομόλογο της Intralot. Με την ομολογιακή έκδοση η Intralot σκοπεύει να αντλήσει περί τα 130 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να αποπληρώσει ακριβότερο δανεισμό.

Όσο για την Jumbo, οι μέτοχοι ενέκριναν χθες τη διανομή μικτού μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Είχαν προηγηθεί οι προβλέψεις για αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας κατά 8-10% το 2024. Από τις 19 Μαρτίου οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο χωρίς το δικαίωμα της έκτακτης χρηματικής διανομής, με ημερομηνία έναρξης πληρωμής τις 26 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα