Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άνοδο 0,46% πάνω από τις 1.700 μονάδες

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να αύξησε σήμερα, κάπως, την συναλλακτική του δραστηριότητα και ο γενικός του δείκτης να άφησε πίσω του το γνωστό εύρος κίνησης των τελευταίων ημερών, μεταξύ 1.700 και 1.708 μονάδων, παίρνοντας βοήθειες από τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι αγοραστές προς το τέλος των συναλλαγών.

Επιλεκτικό το trading και σήμερα από τους ενεργούς επενδυτές στο Χ.Α., με την προσοχή να είναι στραμμένη στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά και στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, την ώρα που οι αγορές της Ευρώπης δείχνουν διαθέσεις εξομάλυνσης και σχετικής αποκλιμάκωσης της μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με τους περισσότερο αισιόδοξους αναλυτές, «ο δύσκολος Απρίλιος, ελέω άναρχης δασμολογικής πολιτικής, μάλλον απετέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για επανατοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις ξένες αγορές να δείχνουν ότι τα πράγματα επιστρέφουν σε μια κατάσταση ισορροπίας. Έτσι όσοι πήραν τα ρίσκα τους στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου, ήδη καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες. Τεχνικά, σε επίπεδο γενικού δείκτη, συντηρήθηκε με ακρίβεια η διετής ανοδική τάση, ενώ η ανθεκτικότητα των αποτιμήσεων επιβεβαιώθηκε ακόμα και σε τίτλους που σε άλλες εποχές θα κατέρρεαν».

Μένει να φανεί αν οι «long» στο Χ.Α. επιβεβαιώσουν το «στοίχημα» ενός θετικού, μηνιαίου, κλεισίματος την Τετάρτη. Εάν επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα με θετικό «ταμείο». Εάν μάλιστα διαφανεί προοπτική εξεύρεσης διεξόδου σε κάποιο από τα αρκετά ανοιχτά μέτωπα (Ουκρανικό, Κίνα κ.α) δεν αποκλείεται ο Μάϊος να είναι εξίσου ενδιαφέρον μήνας, όπως ο Απρίλιος.

Σαφώς καλύτερη η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις καθώς, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται, κάποιες μετοχές εταιρειών που πήγαν καλύτερα των εκτιμήσεων, δείχνουν διαθέσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεών τους.

Εν τω μεταξύ, αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, υπέβαλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Από την άλλη, δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων (3 μηνών) ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, διενεργήθηκε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,85% υποχωρώντας από το 2,03% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας (2 Απριλίου). Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 892 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,78 φορές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.699,31 (-0,15%) και 1.711,28 μονάδων (+0,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.709,63 μονάδες (+0,46%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 149 εκατ., από τα οποία τα 23,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Alpha Bank (+1,35%), Eurobank (+1,61%), Πειραιώς (+2,07%), AKTR (+1,01%), Motor Oil (+1,21%), Jumbo (+2,14%), ΔΑΑ (+1,16%), Ελλάκτωρ (+4,03%), ΕΛΧΑ (+3,30%), ΟΠΑΠ (+2,47%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Aegean Airlines (-1,01%) και Metlen (-1,53%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Λούλη (+10,83%), Frigoglass (+6,57%), Ιντερτέκ (+6,41%, υποχρεωτική δημόσια πρόταση από CD Media στα 1,27 ευρώ) και ΓΕΒΚΑ (+3,62%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Revoil (-0,61%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό € 0,04828 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,045866 ανά μετοχή).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα