

Με ήπιες απώλειες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, σε μία συνεδρίαση που αναμένεται υποτονική λόγω της αργίας στη Wall Street. Παρά τη μικρή πτώση, η ελληνική αγορά δείχνει να διατηρεί τη δυναμική της, οδεύοντας προς μια ακόμη ανοδική εβδομάδα.
Η αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει περιορίσει σημαντικά τη συναλλακτική δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά, με τις κινήσεις στο ταμπλό να είναι πιο συγκρατημένες και επιλεκτικές σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο τζίρος διαμορφώνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 20,71 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11:00, εκ των οποίων τα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Παρά την ήπια διάθεση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εβδομάδα θα κλείσει θετικά, ενισχύοντας την ανοδική τάση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΧΑ.
Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών επικεντρώνονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει καταγράψει ισχυρή άνοδο τους τελευταίους μήνες. Παρότι οι τραπεζικές μετοχές διατηρούν την ελκυστικότητα που τις έφερε σε υψηλά επίπεδα, σήμερα δέχονται πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,07% και να διαμορφώνεται στις 1.987,82 μονάδες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πιέσεις στις τράπεζες δεν φαίνεται να αποσταθεροποιούν τη συνολική εικόνα της αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή τοποθετήσεων και ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.
Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κρατά τη στήριξη των 1.900 μονάδων, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφτασαν έως το 0,37%. Αυτή την ώρα ο δείκτης βρίσκεται στις 1.909,95 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,28%, μια πτωτική κίνηση που δεν φαίνεται να ανησυχεί σοβαρά την αγορά.
Η συνολική εικόνα στο ταμπλό είναι μικτή, με 45 μετοχές να κινούνται σε θετικό έδαφος, 41 σε αρνητικό και 66 να παραμένουν αμετάβλητες, κάτι που υποδηλώνει μια συνεδρίαση αναμονής και επιλεκτικών τοποθετήσεων.
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές της ΔΕΗ και της Coca-Cola HBC ξεχωρίζουν, σημειώνοντας κέρδη 1,37% και 0,96% αντίστοιχα. Στα κέρδη ακολουθούν η Motor Oil (+0,56%), ο ΟΠΑΠ (+0,56%), καθώς και οι τίτλοι των Σαράντης, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo με μικρότερες ενισχύσεις.
Στον αντίποδα, οι τραπεζικές μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-1,68%) και της Τράπεζας Πειραιώς (-1,64%) δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ακολουθούμενες από τη Viohalco (-1,12%) και την Alpha Bank (-1,05%). Απώλειες κάτω του 1% καταγράφουν επίσης οι Eurobank (-0,53%), Optima (-0,49%), Cenergy (-0,20%), ΔΑΑ (-0,20%) και Metlen (-0,09%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μετοχές όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η Profile, τα Πλαστικά Θράκης, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η Autohellas και η ΕΧΑΕ, αν και τα κέρδη παραμένουν περιορισμένα, κάτω από 1%. Στην αντίπερα όχθη, ήπιες απώλειες καταγράφουν οι Fourlis, Άβαξ, Intracom, Intralot, Quest, Ideal και ΑΔΜΗΕ.
Σε διεθνές επίπεδο, οι αγορές παρακολουθούν στενά την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την παγκόσμια επενδυτική ψυχολογία.
Παράλληλα, η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ, η οποία ξεκινά στις 15 Ιουλίου με επίκεντρο τις μεγάλες τράπεζες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που έχει η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στα μεγέθη των αμερικανικών εταιρειών, τη στιγμή που ο S&P 500 παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι αναλυτές, πάντως, διατηρούν συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις, προβλέποντας αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 6% για το δεύτερο τρίμηνο.
Σχετικά Νέα
Ποια δρομολόγια αλλάζουν από σήμερα στον Προαστιακό σιδηρόδρομο
Καταργούνται από σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουλίου, και μέχρι νεοτέρας τα τοπικά δρομολόγια στο τμήμα.
Πρεμιέρα για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές
Πρεμιέρα για τις τακτικές θερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 30 Αυγούστου, με προτεινόμενη λειτουργία των καταστημάτων την.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική, Κρήτη και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα σε Αττική, Κρήτη και.
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιουλίου
Σήμερα Δευτέρα 14 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου και του Αγίου Ακύλα Αποστόλου. Τα ονόματα.