Χρηματιστήριο Αθηνών: Η χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο

Τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο του 2022 «έζησε» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιστρέφει στη ζώνη των 960 – 970 μονάδων, απομακρυνόμενη από τον μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων και ανακόπτοντας το «τρελό» ράλι του 2023.

Η σημερινή καθίζηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδεται αφενός στην εύλογη τάση των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα μέχρι στιγμής υψηλά κέρδη, αφετέρου στην έντονη ανησυχία που επικρατεί στο εξωτερικό για το ύψος των επιτοκίων.

Οι τράπεζες τέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank να χάνουν έως 4%. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από την πλευρά της, υπαναχώρησε από το υψηλό 15ετίας, ενώ σε αναδίπλωση προέβησαν και οι Jumbo – ΔΕΗ – Motor Oil. Στον αντίποδα, η Attica Bank συνέχισε το ξέφρενο ράλι, κάνοντας διψήφιο άλμα και ανακτώντας το 0,10 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 2,20% και διαμορφώθηκε στις 967,76 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 22 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (989,58 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 19 μονάδες (από 966,12 έως 985,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Διόρθωση από το υψηλό 8ετίας

Η Λεωφόρος Αθηνών έσπευσε να κάνει ένα «διάλειμμα» από την ανοδική κίνηση του 2023, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε εύλογη κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η αγορά είχε πάρει «φωτιά» τις τελευταίες ημέρες (υψηλό 8ετίας), μετρώντας 11 στις 12 ανοδικές συνεδριάσεις και αποδίδοντας κέρδη άνω του 6% από τις αρχές του έτους.

Είναι σαφές ότι αρκετές μετοχές βρίσκονται σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα, με τις τράπεζες για παράδειγμα, να κάνουν ράλι της τάξης του 15% μέσα στο 2023. Επομένως, μια διόρθωση ήταν απολύτως λογική και… αναγκαία, προτού η αγορά προσπαθήσει εκ νέου να τεθεί αντιμέτωπη με το κρίσιμο ορόσημο των 1.000 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, στη σημερινή οπισθοχώρηση συνέβαλαν και οι έντονες ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι αυξητικές τάσεις στον λεγόμενο «σκληρό» πληθωριστικό δείκτη (εξαιρώντας, δηλαδή, την ενέργεια και τα τρόφιμα) αναζωπυρώνουν τους φόβους για νέα νομισματική σύσφιγξη.

Είναι ενδεικτικό ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε από το Νταβός ότι «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα» και ότι θα πρέπει «να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις επιτοκίων». Και φυσικά, όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο ασθενέστερες καθίστανται οι προοπτικές της οικονομίας.

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 2 Φεβρουαρίου του 2023, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αναθεώρηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο, πλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες, οδηγώντας τα τελικά επιτόκια στο 3,5% έως 4%.

Τα στηρίγματα για τις 1.000 μονάδες

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι δύνανται να διατηρήσουν στο προσκήνιο το αισιόδοξο σενάριο και να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά προς τις 1.000 μονάδες.

Κι αυτοί είναι οι εξής: Τα σενάρια για τις νέες προσθήκες στον MSCI Standard Greece, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η επιβράδυνση του πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και οι προσδοκίες για ηπιότερο «φρένο» στην ανάπτυξη.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανθεκτική εικόνα του 2022. Τον χορό θα «ανοίξει» η διοίκηση της Mytilineos στις 26 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στα επίπεδα του 4%, με τα spreads (απόκλιση από τη γερμανική απόδοση) να περιορίζονται στο όριο των 195 μονάδων βάσης. Κάτι που έδωσε το «έναυσμα» στο ελληνικό δημόσιο να βγει την Τρίτη στις αγορές και να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ, μέσω της πρώτης δημοπρασίας για το 2023.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μεγάλες απώλειες στο -1,38% και τις 451 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,51%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,03%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,79% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,43%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει πτώση έως 150 μονάδων, υπό τον φόβο μιας νέας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να αντιδράσουν, μετά την άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,65% και τα 80,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,73% και τα 85,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,59% και τα 1.918 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα