Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση – Κέρδη σε τράπεζες και blue chips

Σημαντική άνοδο εμφανίζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα και τα επιχειρηματικά deals βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και αυξάνουν τη διάθεση για ρίσκου. Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα γύρω από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επιδρώντας αρνητικά στο ευρύτερο κλίμα.

Οι τράπεζες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς Alpha Bank και Πειραιώς κερδίζουν άνω του 2%, ενώ Eurobank και Εθνική Τράπεζα αυξάνονται πέριξ του 1,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, η προσοχή των αγοραστών στρέφεται στις Motor Oil, Ελλάκτωρ και Coca Cola, ενώ θετικά πρόσημα παρατηρούνται και στις ΟΛΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco, ΕΛΠΕ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 1,08% και διαμορφώνεται στις 1.041,34 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.030,65 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.039,22 έως 1.043,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται σε θέση «πρωταγωνιστή», με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +2,05% και τις 764 μονάδες, ανακάμπτοντας από το πρόσφατο χαμηλό διμήνου.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, αναρριχάται στο +2,6% και το 1,12 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να ακολουθεί στο +2,2% και το 1,98 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,7% και το 1,23 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +1,2% και τα 4,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +2,59% 1,1285 ευρώ
Eurobank +1,73% 1,236 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,27% 4,47 ευρώ
Πειραιώς +2,24% 1,986 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,19% και 2.525 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διευρύνεται κατά 2% και προσεγγίζει εκ νέου τα 22 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 2,2% ενισχύεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, χάρη στη διαφαινόμενη πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Coca – Cola συνεχίζει την ανοδική πορεία, ανερχόμενη στο +2,2% και τα 25,2 ευρώ. Κέρδη άνω του 1,5% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και ΕΛΠΕ, ενώ οι μετοχές των Autohellas, Lamda, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή ακολουθούν πέριξ του +1%. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες απώλειες έως 1% παρατηρούνται στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Titan.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,83% και 1.528 μονάδες), η μετοχή της Ideal ξεχωρίζει θετικά στο +2,2% και τα 4,18 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 15 ετών. Άνοδο πέριξ του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, Fourlis. Στον αντίποδα, η μετοχή της Epsilon περιορίζεται στο -0,8% και τα 7,40 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 15 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 72,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Οι καταλύτες στη Λ. Αθηνών

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Τετάρτης, λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, όπου οι τραπεζικές ανησυχίες βαίνουν αποκλιμακούμενες και οι αναλυτές θεωρούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Την ίδια στιγμή, τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα και τα «φρέσκα» επιχειρηματικά σενάρια παρέχουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, βελτιώνοντας εν μέρει την επενδυτική ψυχολογία και αυξάνοντας τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.

Σ’ αυτό το περιβάλλον ήρθε να προστεθεί και η ομολογουμένως επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, πληρώνοντας ένα επιτόκιο κάτω του 4%.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια της Goldman Sachs περί πιθανής ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του Απριλίου, ποντάροντας σε ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο βασικός καταλύτης της ελληνικής αγοράς συνίσταται στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και στο αν η κάλπη θα «γεννήσει» μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επερχόμενες δημοσκοπήσεις και τα κυοφορούμενα πολιτικά σενάρια αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Γι’ αυτό τον λόγο, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τον τζίρο να απέχει παρασάγγας από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων, όταν ξεπερνούσε με… άνεση το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο αρνητικός Μάρτιος (-10%), του οποίου διανύουμε την τελευταία εβδομάδα, έχει επιφέρει μεγάλη «ζημιά» στην ετήσια επίδοση του Γενικού Δείκτη, περιορίζοντας στο +10% τα σωρευτικά κέρδη του 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα