Χρηματιστήρια: «Βουτιά» για μετοχές, ομόλογα – Στα ύψη το πετρέλαιο

Πτωτικά με υποχώρηση 1% και τις 946 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα να επηρεάζεται από την αρνητική τάση στις διεθνείς αγορές.

Στο ταμπλό απώλειες άνω του 1% καταγράφονται σε Coca Cola και ΟΤΕ. ΟΤΕ-1,28% Στις τράπεζες υποχωρεί η Alpha Bank -1,7% και ακολουθούν Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του 0,528% του περασμένου καλοκαιριού, καθώς η στροφή των κεντρικών τραπεζών θέτει υπό πίεση το σύνολο των κρατικών ομολόγων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν βαριές απώλειες την Τρίτη, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές παραμένουν συντονισμένοι με την πολιτική κατεύθυνση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την έναρξη της σεζόν εταιρικών κερδών.

Στο -1,05% κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,6%. Στο Παρίσι ο CAC40 χάνει 1,04% και το Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 καταγράφει πτώση 1,06%.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν επικεντρωθεί τελευταία στην αξιολόγηση της πιθανής ταχύτητας και τροχιάς με την οποία η Fed θα κινηθεί για να αυξήσει τα επιτόκια και να σφίξει τη νομισματική πολιτική. Ο ολοένα και πιο επιθετικός τόνος της κεντρικής τράπεζας οδήγησε σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες εκτοξεύτηκαν ξανά την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, τα εταιρικά κέρδη αρχίζουν να αυξάνονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με την Goldman Sachs και την PNC Financial μεταξύ των μεγάλων ονομάτων. Η Bank of America, η UnitedHealth και το Netflix πρόκειται επίσης να κάνουν ανακοινώσεις αργότερα μέσα στην εβδομάδα.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν απότομα στις αρχές της Τρίτης πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αφού οι αγορές ήταν κλειστές τη Δευτέρα λόγω της αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Σε υψηλό 7 ετών το πετρέλαιο

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών, εν μέσω διαταραχών στην προσφορά, γεωπολιτικών εντάσεων και αύξηση της ζήτησης, παρά την παραλλαγή Όμικρον.

Το βαρέλι μπρεντ κινούνταν στα 87,60 δολάρια, έχοντας ανέλθει νωρίτερα έως τα 88,13 δολάρια. Ξεπέρασε έτσι το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2014 (86,74 δολάρια) το πρωί στην Ασία, μία ημέρα αφού έφθασε στο επίπεδο του Οκτωβρίου 2018.

Το βαρέλι του αμερικανικού αργού κινούνταν στα 85,25 δολάρια, έχοντας φθάσει νωρίτερα τα 85,74 δολάρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του προηγούμενου Οκτωβρίου (85,41 δολάρια) το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2014.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα