

Πτωτικά στο -1% και τις 858 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διπλωματία στην Ουκρανία να μην βρίσκει έδαφος και Ρωσία και ΗΠΑ να κλιμακώνουν τη μεταξύ τους ρητορική.
Οι τράπεζες χάνουν 1,6%, ενώ ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 0,88%. Με απώλειες 0,61% συνεχίζει ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.
Εξαίρεση στις πιέσεις αποτελεί ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+3,59% με κέρδη άνω 3,5%, καθώς τα καθαρά κέρδη χρήσης για το 2021 διαμορφώθηκαν στα 259,4 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,4%. Απώλειες άνω του 2% σημειώνουν Coca Cola και Ελλάκτωρ.
Στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει και τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Η αυζήτηση αναμένεται να εξελιχθεί σε υψηλούς τόνους με τις σφοδρές ανατιμήσεις στο κόστος ρεύματος, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν από αέρος δύο περιοχές βορειοδυτικά του Κιέβου. Ωστόσο οι ουκρανικές περνούν στην αντεπίθεση με στόχο να ανακτήσουν εδάφη, των οποίων τον έλεγχο είχαν χάσει. Ήδη ύψωσαν την ουκρανική σημαία στο Μακαρίβ, 40 μίλια δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα οξύτατη ανθρωπιστική κρίση βιώνει η Μαριούπολη. Στην πολιορκημένη πόλη παραμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες περίπου 100.000 άνθρωποι. «Δεν έχει μείνει τίποτα, μόνο συντρίμμια», είπε ο Ζελένσκι.
Πιέσεις στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές συνέχισαν να αξιολογούν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κυμαινόταν γύρω από την επίπεδη γραμμή στις αρχές του εμπορίου, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνουν κέρδη 0,8% ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν 0,7%, χάνοντας μερικά από τα κέρδη της Τρίτης. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,85%. Οριακές μεταβολές για τον FTSE του Λονδίνου. Απώλειες 0,65% καταγράφει ο CAC του Παρισιού.
Το εμπόριο στην Ευρώπη έρχεται μετά τα κέρδη στις μεγάλες αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις τιμές του πετρελαίου και συνέχισαν να αξιολογούν τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να λάβει σκληρά μέτρα για τον πληθωρισμό, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη θα παραστεί σε έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα συναντήσει τους ηγέτες των G-7 και θα μιλήσει στους ηγέτες της ΕΕ σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σχετικά Νέα
Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η κεντρική.
Ο όμιλος Volkswagen μιλά για πιθανή μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής της Audi στις ΗΠΑ
Ο όμιλος Volkswagen θα μπορούσε να μετεγκαταστήσει μέρος της παραγωγής της μάρκας Audi στις.
Στο σφυρί 4άστερο ξενοδοχείο στο Γύθειο
Το πολυτελές ξενοδοχείο του Γυθείου “Las Hotel & Spa”, αναμένεται να βγει σύντομα στο.