Χρηματιστήρια: Οι απώλειες στις τράπεζες «πιέζουν» τον Γενικό Δείκτη – Αστάθεια στην Ευρώπη

Οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες (-3,5%) επιδρούν αρνητικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί -1,3% στις 856 μονάδες.

Η Attica Bank ΑΤΤ-12,41% καταγράφει βουτιά 17%.Η Πειραιώς χάνει 4% και ακολουθούν Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,42% -3%, Eurobank -3% και Εθνική -2%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-1,27% Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ-1,17% Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,12% Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-0,42% και Jumbo. Μικρά κέρδη για ΟΛΠ ΟΛΠ+0,12% και Τιτάν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ρίχνουν αισθητά τον πήχυ της ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρωζώνη και αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, με την Κομισιόν πάντως να επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης, η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών κατά την περίοδο της πανδημίας περιορίζουν σε έναν βαθμό το πλήγμα στην κατανάλωση.

Στο 3,5% από 4,9% είναι ο πήχυς για την ελληνική ανάπτυξη φέτος, με τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στο 6,3%.

Με μεικτά πρόσημα συνεχίζουν τις συνεδριάσεις οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αρνητική έναρξη, αν και προσπαθούν να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 υποχωρεί 0,2%. Οι βασικοί πόροι σημείωσαν άλμα 1,3%, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 1,4%. Στο -0,57% διαπραγματεύεται ο DAX στη Φρανκφούρτη, οριακές μεταβολές για τον FTSE στο Λονδίνο.

Η έναρξη της εβδομάδας έρχεται μετά από ένα ταραχώδες πενθήμερο για τις παγκόσμιες αγορές, αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν κάποιο έδαφος, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ. Θα είναι μια ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία είχε μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας επί δεκαετίες μέχρι τώρα.

Η Ρωσία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει «αντίποινα» εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα