Χρηματιστήρια: Χάνει τα κέρδη της η Αθήνα – Άνοδος στην Ευρώπη

Οριακές μεταβολές καταγράφει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 858 μονάδες και με τον πληθωρισμό να καταγράφει ρεκόρ 28 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,2% από 8,9% τον Μάρτιο. Επέστρεψε έτσι σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις αρχές του 1995. Άλμα 122,6% κατέγραψε το φυσικό αέριο, αύξηση στο 88,8% σημειώθηκε στο κόστος του ηλεκτρισμού και 65% του πετρελαίου θέρμανσης. Κατά 29% ανατιμήθηκαν τα καύσιμα. Μεγάλες είναι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και μεταφορές.

Οι τράπεζες χάνουν 0,27%, ενώ απώλειες 0,44% καταγράφει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κέρδη 0,4% σημειώνει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Άνοδος +2,65% για την Coca Cola, +2,8% για την Jumbo και 2% για την Τιτάν.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη καθώς οι παγκόσμιες αγορές έμοιαζαν να ανακάμπτουν από το ευρύ sell-off τις τελευταίες ημέρες, που προκλήθηκαν κυρίως από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων — και την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να σκαρφαλώνουν 2,2% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 1%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,34%, ενώ ο FTSE του Λονδίνου σημειώνει κέρδη 0,63%.

Τα θετικά πρόσημα στην Ευρώπη έρχονταιμετά την πτώση των περιφερειακών αγορών στα χαμηλά δύο μηνών τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό.

Το sell-off δεν περιορίστηκε στην Ευρώπη, με τις αμερικανικές μετοχές επίσης να υποχωρούν απότομα, ωθώντας τον S&P 500 να ξεπεράσει το επίπεδο των 4.000 για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου
Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας ανά τη γηραιά ήπειρο και οι σταθερές προς το παρόν ροές αντισταθμίζουν σε έναν βαθμό τις ανησυχίες για την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Εξακολουθούν πάντως να παραμένουν σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Το συμβόλαιο αναφοράς στο Άμστερνταμ είδε σήμερα την τιμή του να υποχωρεί έως και 5,2% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Απριλίου. Στις 13:00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε περίπου 4,5% στα 88,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην πτώση συμβάλλει μεταξύ άλλων και η σχετικά μειωμένη ζήτηση φυσικού αερίου και από την Ασία.

Οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος (γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς) υποχώρησαν σήμερα έως και 6,5% – σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις 23 Φεβρουαρίου – τελευταία ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα