Χρηματιστήρια: Ανοδικά η Αθήνα με στηρίξεις από τις τράπεζες

Ανοδικά στις 842 μονάδες και το +1,32% κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με Eurobank, ΔΕΗ ΔΕΗ+2,22% και Μυτιληναίο να προσφέρουν στηρίξεις, καταγράφοντας κέρδη άνω του 4%. Οι τράπεζες ενισχύονται 2,95%.

Ο τζίρος είναι στα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.038,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,97% στις 536,67 μονάδες.

Πέραν της Eurobank, στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη σημειώνουν Eθνική +3,3%, Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,42% +2,6% και Πειραιώς +2%. Στα μη τραπεζικά blue chips ΕΛΠΕ και ΟΤΕ ΟΤΕ+1,53% ξεχωρίζουν (+2%). Η Coca Cola υποχωρεί 1%.

To θετικό κλίμα συνεχίζεται και στην Ευρώπη, καθώς οι μετοχές ανακάμπτουν από την αρχή της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1% μέχρι τα μέσα το πρωί, με τα αποθέματα χημικών να σκαρφαλώνουν 2,1% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια έσπευσαν σε θετικό έδαφος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησαν 0,6%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1%, όπως και το Μιλάνο. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC ενισχύεται 1,63%.

Οι ανοδικές συναλλαγές για την Ευρώπη έρχονται καθώς οι παγκόσμιες αγορές φαίνεται να πραγματοποιούν ένα ράλι ανάκαμψης μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν την προοπτική πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις αυξανόμενες πιθανότητες ύφεσης.

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κεφαλαίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994. Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε επίσης την πέμπτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων, εξέπληξε τις αγορές η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας με αύξηση 50 μονάδων βάσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα