Χρέη προς το Δημόσιο έως 5.000 ευρώ σβήνει ο Ντράγκι

Νέο πακέτο βοήθειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ιταλίας συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, με στόχο να προσφέρει ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deustche Welle, επισημαίνοντας ακόμα πως η Ρώμη αποφάσισε ότι πρέπει να στηριχθεί όσο ποτέ άλλοτε η πραγματική οικονομία.

«Στόχος μας είναι να μοιράσουμε όσο γίνεται πιο πολλά χρήματα μέσα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παρέχεται βοήθεια στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, του πολιτισμού, στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Αν όλα πάνε καλά, μέσα στον Απρίλιο θα χορηγηθούν ήδη τα πρώτα 11 δισ. ευρώ», προσέθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Κι αυτό αναμένεται να εκτιμηθεί από τους Ιταλούς, διότι τους περασμένους 12 μήνες σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των βοηθημάτων και έκτακτων επιχορηγήσεων. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και άλλες προβλέψεις.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων αρωγής, σβήνονται τα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο (έως 5.000 ευρώ) για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010. Aρχικά το μέτρο αυτό έπρεπε να επεκταθεί μέχρι το 2015, αλλά μέρος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς του «Δημοκρατικού Κόμματος» διαφώνησε τονίζοντας ότι, ουσιαστικά, θα ήταν μια κεκαλυμμένη επιβράβευση των φοροφυγάδων. Από την άλλη, ασκήθηκε έντονη πίεση από τον Ματέο Σαλβίνι, τον γραμματέα της Λέγκας του Βορρά. Η μείωση των οφειλών προς το δημόσιο αποτελεί πάγια θέση του και η Λέγκα είχε απειλήσει ότι, σε περίπτωση ολικής απόρριψης του μέτρου, δεν θα συμμετείχε καν στο κυβερνητικό συμβούλιο. Κι αυτοί δεν είναι τίποτε άλλο, παρά οι πρώτοι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί.

Υπάρχει παράλληλα και η ευρωπαϊκή διάσταση. Στα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στη δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι «όχι μόνον η Ιταλία, αλλά και η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία θα αυξήσουν φέτος το δημόσιο χρέος τους». Ο Ιταλός πρωθυπουργός πιστεύει ότι «στη φάση αυτή δεν ζητάμε, αλλά δίνουμε στους πολίτες». Λόγω της οικονομικής κατάστασης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της ΕΚΤ, «στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας είναι δύσκολο να μην υποστεί αλλαγές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα