Χρ. Βερναρδάκης: Θολή η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν έχει πείσει η πολιτική του πρόταση

Την πεποίθηση ότι δεν έχει πείσει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία πως έχει να προτείνει κάτι καλύτερο απέναντι σε αυτό που ζούμε και για αυτό  πέφτει στις δημοσκοπήσεις εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και 91,6 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, είπε ότι η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «θολή». Επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θέλει πολύ δουλειά, με πολλές γωνίες, με ρεαλισμό και ριζοσπαστισμό και με μια συμπεριληπτικότητα», στοιχεία «που λείπουν για να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα. Έχει ιδέες, αλλά δεν κάνει τομές».

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει υπόψιν το σύνολο των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην πολιτική, θα περιορίσει το εύρος της απήχησής του και αυτό αργότερα θα έχει τις δικές του επιπτώσεις. Ούτε στο οργανωτικό πεδίο έχει καταφέρει να φτιάξει ένα μοντέλο κόμματος που να είναι πολύ συμπεριληπτικό και ταυτόχρονα “καθαρό”. Έχει ένα έλλειμμα ακόμα, το οποίο συνίσταται στην αντίφαση ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να θέλει να δώσει μια ώθηση στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις ευθύνες του σε σχέση με τη δική του διακυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Άρα εδώ υπάρχει μια “θολή” εικόνα που παρεισφρέει και σήμερα στις θέσεις του οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες “γωνίες” και ταυτόχρονα στο οργανωτικό και κοινωνικό κομμάτι να γίνει πολύ πιο συμπεριληπτικό και μαζικό κόμμα. Να έχει τη δυνατότητα άρθρωσης μέσα στους κοινωνικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός.

Εξήγησε ότι «δεν είναι πάντοτε απολύτως καθαρή» η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αλλαγές απαιτούνται στην κοινωνία και ποια είναι τα υποκείμενα αυτών των αλλαγών. «Είναι έλλειμα αντικειμενικό που αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς., το πώς μετέρχονται διαδικασιών και προτάσεων που μπορούν να δώσουν μια ελπίδα», πρόσθεσε.

«Ο Τσίπρας να κάνει μια μεγάλη πολιτική αγκαλιά στον Ανδρουλάκη»

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτιμήσει πολύ σοβαρά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους» και υπογραμμίζοντας πως πρέπει αυτές να τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν «στον πολιτικό του λόγο, στις οργανωτικές του αντιλήψεις και στις κυβερνητικές προοπτικές», καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συμπεριφερθεί μια «πολιτική μεγάλη αγκαλιά» στον Νίκο Ανδρουλάκη, που είναι και 5 χρόνια νεότερός του,  με την οποία να τον καλεί «σε μια προοδευτική συστράτευση στη βάση ενός προγράμματος» και στη συνέχεια να υπάρχει αξιολόγηση και του νέου αρχηγού, «εάν είναι βέβαια αυτός ο νέος πρόεδρος»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πάντως, ότι «δεν θα έχουμε απότομες στροφές, δεν θα υπάρξει μι αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών». Χαρακτήρισε πολύ φυσιολογική τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, «από την άποψη ότι είναι λογικό για τον συγκεκριμένο χώρο να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός», με ένα νέο πρόσωπο που «δεν αναπαράγει αντιθέσεις που συμβολοποιούνται σε πρόσωπα, μιας παλιάς ατζέντας, προ δεκαετίας. Είναι ένα νέο πρόσωπο. Να δούμε τι θα γίνει και στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χάσει».

Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, «μένει να αποδειχθεί εάν το ΚΙΝΑΛ καταφέρει να αναπτυχθεί ή να συρρικνωθεί», καθώς δεν είναι μόνο θέμα αλλαγής προσώπων, από τη στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να βρουν τη φυσιογνωμία που τους έδινε μεγάλο εύρος τα κόμματα «που αφυδάτωσαν τα τελευταία χρόνια το κοινωνικό  και σοσιαλδημοκρατικό τους χαρακτήρα και έγιναν υποστηρίγματα μια πολύ σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη».

«Δεν είναι εύκολη δουλειά, προϋποθέτει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει ένα σαφές κοινωνικό στίγμα, πολιτικό, στρατηγικό, για τα επόμενο χρόνια. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το καταφέρει, καθώς κληρονομεί ένα κόμμα με συγκεκριμένη διαδρομή», σημείωσε.

Ειδικά για το ΚΙΝΑΛ προέβλεψε ότι ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει κάπως τα ποσοστά του, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψει την κατάσταση. «Με τα δεδομένα, τα στοιχεία τις διεργασίες είναι απίθανο, πάρα πολύ δύσκολο να φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο 15%. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι τα όποια άτυπα κοινωνικά συμβόλαια έχουν ήδη διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ανατραπούν», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι αριστερίστικο κόμμα»

Ο πρώην υπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν πρέπει να είναι ένα αριστερίστικο κόμμα, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να χάσει την όποια δυναμική του και τον όποιο κοινωνικό ριζοσπαστισμό, όχι γιατί είναι θέσφατο, αλλά διότι οι κοινωνίες διαμορφώνουν προωθητικά σχέδια όταν κατά κάποιο τρόπο είναι δυναμικές.

Τόνισε ότι η «εξέγερση του 2008 η οποία λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε, ήταν μια αντανάκλαση μιας κοινωνικής κατάστασης την οποία την είδαμε πρώτη φορά να ξεχύνεται και μετά από 4 χρόνια είχαμε μια συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Το 2008 ήταν το αίτημα μιας γενιάς που είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει δικαιώματα και προοπτικές. Δεν είναι πίσω μας, είναι και μπροστά μας, γιατί δυστυχώς υπάρχουν τα ίδια αιτήματα, είναι χειρότερα τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα