Χρ. Ταραντίλης: Ανάπτυξη των ΑΠΕ για ενεργειακή ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να διαμορφώσει ένα απλοποιημένο και ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, ικανό να ενισχύσει τη διείσδυση των έργων ΑΠΕ και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Με την ομιλία του κατά τη συζήτηση του ενεργειακού νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Ο κ. Ταραντίλης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κόσμος, συνεπεία των διεθνών γεωπολιτικών αναταράξεων και της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους λόγω της εξάρτησης από την εισαγωγή φυσικού αερίου. Συναφώς, υπογράμμισε ότι η ενεργειακή θωράκιση αναδεικνύεται σήμερα πρωτίστως σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας των κρατών και όχι αποκλειστικά σε παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Ταραντίλης χαρακτήρισε μονόδρομο τη σταδιακή απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία, εκτός του ότι είναι περιβαλλοντικά επιβλαβή, καθιστούν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ευάλωτη σε διεθνείς αναταράξεις, γεγονός που επιβάλλει την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης.

Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ οδηγεί στην επίτευξη δύο εξίσου σημαντικών στόχων: της ενεργειακής ασφάλειας και της μετάβασης σε μία οικονομία κλιματικής ουδετερότητας (net-zero).

Στη συνέχεια ο κ. Χ. Ταραντίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου και τις αλλαγές που οδηγούν σε αναμόρφωση του πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, ρυθμίζοντας παράλληλα για πρώτη φορά την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι προέχων στόχος των ρυθμίσεων είναι η απλοποίηση, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η μείωση των αναγκαίων δικαιολογητικών που απαιτούνται σε κάθε αδειοδοτικό στάδιο, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πλαίσιο επενδύσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στόχος του νομοσχεδίου είναι η δραστική μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της αδειοδότησης μιας επένδυσης από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα στους 14 μήνες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Επικρατείας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού και αδειοδοτικού πλαισίου των έργων ΑΠΕ θα αποτελέσει καταλύτη υλοποίησης έργων μεγάλης αξίας και θα ενισχύσει σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα