Χρ. Συμεωνίδης: H καταδίωξη δεν έγινε για τα 20 ευρώ αλλά γιατί ο 16χρονος δεν σταμάτησε για έλεγχο

Για τα νέα δεδομένα μετά την ανακάλυψη και δεύτερης σφαίρας στο αιματηρό περιστατικό της καταδίωξης του 16χρονου Ρομά στη θεσσαλονίκη μίλησε στην ΕΡΤ ο Xρήστος Συμεωνίδης. Ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των αστυνομικών αλλά και στο τι οδήγησε τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας να πυροβολήσουν, παρόλο που εξαρχής γνώριζαν ότι το αδίκημα στο οποίο είχε υποπέσει ήταν πταίσμα.

Απάντηση στις κατηγορίες για έλλειψη εκπαίδευσης των αστυνομικών που έχουν κάνει στελέχη της αντιπολίτευσης έκανε κ. Συμεωνίδης δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και αν ίσχυε τι έκαναν όταν «επί τέσσερα χρόνια ήταν η πολιτική ηγεσία αυτού του σώματος».

Μιλώντας ειδικότερα για τις ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τους Ρομά, μετά την έναρξη των βίαιων αντιδράσεων, ο κ. Συμεωνίδης «τις χαρακτήρισε ως τις πιο εκπαιδευμένες ομάδες που έχουμε στην Ελληνική Αστυνομία». Και όπως δήλωσε είναι εκείνες οι ομάδες που σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν εκπαιδεύσεις.

«Το επίπεδο εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ καλό. Από εκεί και πέρα, μένει στον κάθε ένα αστυνομικό, πόσο αφομοιώνει αυτή την εκπαίδευση σε αυτή την κλίμακα» δήλωσε σχετικά.

Η εύρεση της δεύτερης σφαίρας αποδεικνύει την αντικειμενικότητα με την οποία οι αστυνομικές αρχές διενεργούν τη διαδικασία της προανάκρισης

Ερωτηθείς για τη δεύτερη σφαίρα που βρέθηκε σφηνωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταδίωξης και των πυροβολισμών κατά του 16χρονο Ρομά δήλωσε ότι «αποδεικνύει την αντικειμενικότητα με την οποία οι αστυνομικές αρχές διενεργούν τη διαδικασία της προανάκρισης. Κάθε εύρημα μπαίνει στη δικογραφία, μένει στο προανακριτικό υλικό και αξιολογείται από τους ειδικούς και οι τελικές αποφάσεις έγκεινται στους δικαστικούς λειτουργούς».

Ερωτηθείς ο κ. Συμεωνίδης γιατί οι συνάδελφοί του επέδειξαν τέτοιο ζήλο κατά τη διαδικασία της καταδίωξης ενός δράστη για ένα πταίσμα δήλωσε ότι «όταν καλείται η αστυνομία να επιληφθεί σε κάποιο περιστατικό, είναι υποχρεωμένη να επιληφθεί και να προσπαθήσει να εντοπίσει το δράστη είτε πρόκειται για ένα δικαίωμα πταισματικό, είτε για κάτι πιο μεγάλο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης η καταδίωξη δεν έγινε για τα 20 ευρώ. «Για τα 20 ευρώ έγινε η αναζήτηση του οχήματος και όταν εντοπίστηκε και οι συνάδελφοι του ζήτησαν να σταματήσει, δεν συμμορφώθηκε με τις νουθεσίες των αστυνομικών, με τα σήματα των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και άρχισε να προβαίνει σε παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, ενδεχομένως πεζών ή άλλων οχημάτων που θα ήταν στην πορεία του οχήματος. Εκεί κάπου ξεκινάει η καταδίωξη για να μην μπερδευόμαστε» υποστήριξε ο κ. Συμεωνίδης

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα