Χρ. Στυλιανίδης: Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν μειωθεί λόγω της επιχείρησης «Aspides»

Ηστενότερη διεθνής συνεργασία μεταξύ των ναυτικών αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα έχει μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης την τελευταία εβδομάδα, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Τρίτη.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το αρχηγείο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία φέρει την ονομασία «Aspides» (από την ελληνική λέξη «Ασπίδες»), βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Για εμάς είναι ικανοποίηση το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού και της έντασης των επιθέσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο περιθώριο των Ποσειδωνίων στην Αθήνα. «Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα, με αποφασιστικότητα, μπορεί να το σταματήσει».

Η ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR Aspides δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο για να προστατεύει τα πλοία από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο και έχουν επεκτείνει τις επιθέσεις και σε άλλες πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς.

Η ναυτιλία έχει να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, πρώην Επίτροπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουν προκαλέσει «απτές επιπτώσεις, γεωπολιτικά, εμπορικά, νομικά, περιβαλλοντικά».

Η πρόσφατη μείωση, είπε, έδειξε ότι η επιχείρηση Aspides και η υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ επιχείρηση Prosperity Guardian αλληλοσυμπληρώνονται, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ελευθερίας του εμπορίου στην περιοχή.

Οι Χούθι έχουν βυθίσει ένα πλοίο, το Rubymar, και έχουν καταλάβει ένα άλλο. Τρεις ναυτικοί σκοτώθηκαν σε ξεχωριστή επίθεση.

Η Ελλάδα, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της ναυτιλίας όσον αφορά το τονάζ, έχει επίσης πληγεί, είπε, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν επίσης ένας λόγος πίσω από την απόφαση της χώρας μας να διαδραματίσει έναν πιο ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία της ΕΕ.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον τουλάχιστον δύο ελληνικών πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν υπάρχει απροθυμία να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. «Ως χώρα, πρώτη στον θαλάσσιο τομέα, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα