Χωρίς λάμψη η αντίδραση του χρυσού – Πτώση 1,9% στην εβδομάδα

Αντίδραση -έστω και οριακή- από τον χρυσό την Παρασκευή που επέστρεψε σε θετικό έδαφος μετά από τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις που έφεραν το πολύτιμο μέταλλο στο χαμηλότερο του επίπεδο εδώ και περίπου εννέα εβδομάδες.

Η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ επανήλθε. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή πως ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είναι κοντά σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια. Παράλληλα η συμφωνία θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε βέβαιος την Πέμπτη ότι “δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών”, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 0,60 δολάρια ή λιγότερο από 0,1% στα 1.944,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,9%, σύμφωνα με τη FactSet. Αυτό ήταν το τρίτο σερί 5νθήμερο απωλειών.

Οι αναλυτές καλούνται να απαντήσουν στο αν η υποχώρηση του χρυσού από τα πολυετή υψηλά του στις αρχές Μαΐου είναι σημάδι περαιτέρω κατρακύλας που θα ακολουθήσει ή μια μικρή ανάπαυλα πριν από ένα νέο ράλι

“Μπορεί ο χρυσός να έχει πτωτική πορεία, αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι τα 1.950 δολάρια παραμένουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο -ιστορικά- για το πολύτιμο μέταλλο και πως συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε επίπεδα πολύ πάνω από 100 δολάρια ανά ουγγιά από την τιμή του στις αρχές του έτους”, σχολίασε ο Rupert Rowling, αναλυτής της Kinesis Money.

Ο χρυσός ευνοήθηκε σήμερα από τις απώλειες 0,1% του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα όμως να βρίσκεται στο +0,9% στην εβδομάδα.

Ο χρυσός “υπέκυψε σε ένα ακόμη μπαράζ αγοράς δολαρίου”, τόνισε ο Tim Waterer, αναλυτής της KCM Trade, με το δολάριο “να κινείται δυναμικά τις τελευταίες εβδομάδες”, με φόντο τη “ρητορική” της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα σταθερά οικονομικά στοιχεία που αναγκάζουν την αγορά να περιορίζει τις προσδοκίες της για μείωση των επιτοκίων.

Με το δολάριο να προσελκύει “σταθερές αγοραστικές ροές, ο χρυσός φαίνεται ευάλωτος βραχυπρόθεσμα, εκτός αν αλλάξει κάτι που θα κόψει τη φόρα από τις πωλήσεις” του δολαρίου, σημείωσε ο Waterer.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου πρόσθεσε 45 σεντς, ή 2%, στα 23,36 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας ωστόσο εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2,9%.

Το παλλάδιο είδε το συμβόλαιό του για τον Σεπτέμβριο να κερδίζει 7,90 δολάρια ή 0,6%, στα 1.426,10 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας 6,4% σε εβδομαδιαία βάση. Η πλατίνα παραδόσεως Ιουλίου PLN23 ενισχύθηκες κατά 1,80 δολάρια ή 0,2% στα 1.028,10 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά έχασε 4,4% στην εβδομάδα.

Ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 9 σεντς ή 2,6%, στα 3,68 δολάρια η λίβρα, με τις τιμές να καταγράφουν απώλειες 1,3% στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα