Χωριό δίνει αμοιβή για κρυπτογραφημένο μήνυμα σε βράχο

Σε μια πέτρα είναι χαραγμένο αυτό το κρυπτικό μήνυμα. ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL.Οι κάτοικοι του μικρού γαλλικού χωριού στη Βρετάνη Plougastel-Daoulas δε μπορούν να καταλάβουν τι γράφει και βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να λύσουν το μυστήριο δίνοντας αμοιβή σε όποιον μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το νόημά του. Η αμοιβή είναι 2.000 ευρώ και ο εν λόγω βράχος βρίσκεται στις παρυφές του Plougastel-Daoulas.

Plougastel-Daoulas
Plougastel-Daoulas

Η πέτρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, αλλά το μυστήριο των χαραγμένων γραμμάτων δεν έχει μπορέσει να λυθεί ούτε από ακαδημαϊκούς που προσπάθησαν να σπάσουν τον κώδικα γραφής, αναφέρει το CNN. Η πέτρα επειδή το χωριό είναι παραθαλάσσιο πολλές φορές καλύπτεται από την παλίρροια του Ατλαντικού και εμφανίζεται μόνο τις ώρες της άμπωτης.

Ο βράχος
Ο βράχος

Τα γράμματα είναι κεφαλαία και μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι βασκικά ενώ άλλοι παλιά βρετονικά. Υπάρχουν σκαλισμένες και δυο ημερομηνίες 1786 και 1787, που υποδηλώνουν την ηλικία του, όπως και το σχέδιο ενός ιστιοφόρου.

Οι ντόπιοι συχνά συγκρίνουν τον βράχο με ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια στον κόσμο, την Rosetta Stone που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο το 1799 και χρειάστηκαν 23 χρόνια μέχρι που ο ο λόγιος Jean-François Champollion σπάσει τον κώδικα των ιερογλυφικών.

Όσοι θέλουν να λύσουν το μυστήριο των γραμμάτων μπορούν να στείλουν την εικασία τους μέχρι τον Νοέμβιο στις αρχές του χωριού.

 

Σχετικά Νέα