Χονγκ Κονγκ: Σε ιστορικά χαμηλά μειώνει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το 2020, αναμένοντας ύφεση σε εύρος ρεκόρ από 6% έως 8%, στη σκιά του κορωνοϊού και του εμπορικού πολέμου.

Η τελευταία πρόβλεψη είναι χειρότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για ύφεση από 4% έως 7%. Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 9% σε ετήσια βάση και 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η προηγούμενη ισχυρή τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ήταν 5,9% το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg από το 1962.

Η ύφεση του Χονγκ Κονγκ βαθαίνει περαιτέρω φέτος καθώς ο ιός μείωσε τη ζήτηση στον τουρισμό και την τοπική κατανάλωση μετά από μήνες πολιτικών αναταραχών.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 14,2% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν ρεκόρ 46,1%.

Η αγορά ακινήτων κατοικιών κρατιέται, με τον αριθμό των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 67% από το πρώτο τρίμηνο, αν και εξακολουθεί να μειώνεται σε ετήσια βάση.

Σχετικά Νέα