Χονγκ Κονγκ: Νέες διαδηλώσεις εναντίον της νομοθεσίας περί έκδοσης υπόπτων στην Κίνα

Το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε και πάλι σήμερα στο χάος καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κλείνοντας τους δρόμους και αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να το εγκαταλείψουν, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, η ψήφιση του οποίου έχει ανασταλεί.

Εκατομμύρια πολίτες του Χονγκ Κονγκ βγαίνουν στους δρόμους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ζητώντας την πλήρη ακύρωση του νομοσχεδίου αυτού.

Σε συνθήκες ακραίας ζέστης κάποιοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Αποσύρετε τον κακό νόμο, απελευθερώστε τους μάρτυρες (…) Τερέζα Τσανγκ βγες έξω», αναφερόμενοι στην υπουργό Δικαιοσύνης.

Άλλοι φώναζαν: «Καταδικάστε τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία και απελευθερώστε τους διαδηλωτές».

«Μάχη για Δικαιοσύνη», «Ελεύθερο Χονγκ Κονγκ» και «Δημοκρατία τώρα» έγραφαν σε κάποια από τα πανό.

Νωρίς σήμερα το πρωί αστυνομικοί, που ήταν εξοπλισμένοι με γκλομπ και ασπίδες, απομάκρυναν δεκάδες διαδηλωτές που είχαν περικυκλώσει το αρχηγείο της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι, αν και σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στις ειρηνικές συγκεντρώσεις, είναι απαράδεκτο οι διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους και να αποκλείουν το αρχηγείο της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές εκμεταλλεύονται τη διεξαγωγή αυτή την εβδομάδα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία προκειμένου να φέρουν στην ατζέντα το ζήτημα της τύχης του Χονγκ Κονγκ, μία κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει στην Κίνα.

«Γνωρίζουμε ότι έρχεται η G20. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να εκφραστούμε», εξήγησε ο Τζακ Κουλ Τσανγκ, 30 ετών.

Οι εικόνες των αστυνομικών να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών νωρίτερα αυτό τον μήνα είχαν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και προκάλεσαν αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, που κρατά χαμηλό προφίλ τις τελευταίες ημέρες, υποχώρησε στην πίεση της κοινής γνώμης και ανέστειλε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο δεν το έχει αποσύρει εντελώς και έχει απορρίψει τα αιτήματα να παραιτηθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα