Χονγκ Κονγκ: Ελεύθερος αφέθηκε ο εργαζόμενος του βρετανικού προξενείου

Η οικογένεια του εργαζόμενου στο προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν μερικές ημέρες στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι επέστρεψε σπίτι του.

Ο Σάιμον Τσενγκ εξαφανίστηκε στις 8 Αυγούστου αφού ταξίδεψε στη Σεντζέν, μια κινεζική πόλη στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε τελικά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο Τσενγκ έχει συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση για 15 ημέρες.

«Ο Σάιμον Τσενγκ επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ», ανακοίνωσε η οικογένειά του στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι θα «χρειαστεί χρόνο για να αναπαυθεί και να ανακάμψει».

Ο Τσενγκ θα επέστρεφε στο Χονγκ Κονγκ από τη Σεντζέν στις 8 Αυγούστου με τραίνο υψηλής ταχύτητας. Είχε μάλιστα στείλει μήνυμα στη σύντροφό του στο οποίο της έγραφε ότι βρισκόταν στο τελωνείο, όπου θα περνούσε από έλεγχο. Όμως έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν μέχρι που το Πεκίνο την Τετάρτη επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για 15 ημέρες επειδή παραβίασε νόμο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε την Τετάρτη ότι ο Τσενγκ δεν έχει βρετανική υπηκοότητα, αλλά υπηκοότητα Χονγκ Κονγκ, «δηλαδή κινεζική», και ότι κατά συνέπεια πρόκειται «απολύτως για μια εσωτερική, κινεζική υπόθεση».

Ο κινεζικός Τύπος από την πλευρά του έγραψε ότι ο λόγος της σύλληψής του ήταν ότι ο Τσενγκ αναζήτησε τη συντροφιά «ιερόδουλων».

Σχετικά Νέα