Χόλτσμαν (EKT): Πιθανή και νέα αύξηση των επιτοκίων

Ο επίμονος πληθωρισμός της ευρωζώνης θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίστηκε την απόφαση να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων για 10η συνεχόμενη φορά και είπε ότι το συμπέρασμα ότι το τρέχον επίπεδο του κόστους δανεισμού θα προωθήσει σημαντικά την καταπολέμηση των αυξήσεων των τιμών δεν πρέπει να εκληφθεί ότι η ΕΚΤ θα «μαλακώσει» τη στάση της.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή ήταν η τελική αύξηση», είπε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του. «Η πιθανότητα δεν είναι μεγάλη, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του, τοποθετούν τον Χόλτσμαν σε ευθυγράμμιση με άλλους διοικητές ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, που έχουν προειδοποιήσει να μην γίνει σύντομα διάλειμμα από τη σύσφιξη.

Ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης Bostjan Vasle δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα απέκλειε την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς, υποστήριξε ότι μια άλλη αύξηση μπορεί να είναι ακόμη απαραίτητη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε μετά την τελευταία απόφαση για τα επιτόκια ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν έχει επιτευχθεί η κορύφωση τους.

Πάντως υπάρχουν και αυτοί εντός της ΕΚΤ, που θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των αυξήσεων, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller δήλωσαν αμφότεροι ότι τα τρέχοντα επίπεδα μπορεί να είναι επαρκή για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο στόχο του ιδρύματος στο 2%.

«Βλέποντας κάποιες από τις αντιδράσεις για την απόφασή μας, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι συμφωνήσαμε σε μια χαλαρή αύξηση», είπε ο Χόλτσμαν. «Δεν συμφωνώ με μια τέτοια ερμηνεία, ειδικά δεδομένου ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού δεν έχουν υποχωρήσει πρόσφατα», πρόσθεσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης.

Οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη επιδεινώθηκαν γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας μια κατάσταση που κράτησε οικονομολόγους και επενδυτές σε αγωνία σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει με την τελευταία της αύξηση.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση και για να καταλήξουμε σε συμφωνία έπρεπε να σταθμίσουμε όλα τα επιχειρήματα πολύ προσεκτικά», είπε ο Χόλτσμαν. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα» κατέληξε.