Η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορούμε όμως να τη μειώσουμε κάνοντας έξυπνες επιλογές τροφίμων και σωστές κινήσεις στην κουζίνα.
Απλές διατροφικές επιλογές
- γεμίζετε πάντα το πιάτο σας κατα το ήμισυ με σαλάτα και λαχανικά
- επιλέγετε δημητριακά ολικής άλεσης
- εντάξτε τα όσπρια στην εβδομαδιαία διατροφή σας
- προτιμήστε ημίπαχα γαλακτοκομικά
- αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα ακομη και αν είναι χαμηλά σε λιπαρά.
Μαγειρική στο σπίτι
Είναι μια πιο υγιεινή και οικονομική επιλογή συγκριτικά με το φαγητό έξω. Επιλέγοντας τα συστατικά ελέγχετε καλύτερα την ποιότητα όσων τρώτε και αποφεύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα, το αλάτι και το λίπος.
Περισσότερες φυτικές ίνες
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι φυτικές ίνες ιδιαίτερα οι διαλυτές που βρίσκονται στη βρώμη, τα πορτοκάλια και τις μελιτζάνες συμβάλλουν στην μείωση των ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης.
Για να αποκομίσουμε τα οφέλη των ινών πρέπει να καταναλώνουμε 21-38 γρ, ινών καθημερινά – οι περισσότεροι δεν πιάνουμε αυτό το στόχο. Οι παρακάτω επιλογές μας τροφοδοτούν με δυο γραμμάρια ινών και δίνουν λύση: μισό ώριμο αβοκάντο, 1/4 φλιτζανιού αποξηραμένα σύκα, ένα πορτοκάλι, 3/4 φλιτζανιού μπρόκολο, 3/4 φλιτζανιού βρώμη, 2 κουταλιές λιναρόσπορος, 3/4 φλιτζανιου μελιτζάνες.