Χιλιάδες Ιορδανοί διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν στην Ιορδανία τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, όπου η στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς έχει οδηγήσει σε πάνω από 120 νεκρούς.

Στο Αμάν, η διαδήλωση ξεκίνησε μετά τις προσευχές της Παρασκευής έξω από το Μεγάλο Τέμενος αλ Χουσέινι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Με συνθήματα “Η Ιορδανία χαιρετίζει την Αραβική Παλαιστίνη” ή “Ο λαός θέλει την απελευθέρωση της Παλαιστίνης”, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία για ένα χιλιόμετρο πριν σταματήσουν μπροστά σε ένα μεγάλο οδόφραγμα της αστυνομίας, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν παλαιστινιακές και ιορδανικές σημαίες και κρατούσαν πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων “Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τον Ποταμό (Ιορδάνη) έως την θάλασσα (Μεσόγειο)”.

“Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου (το τέμενος) αλ-Άκσα και την Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαλίλ, ένας 23χρονος φοιτητής.

Πενήντα χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στο Καράμεχ, κοντά στα σύνορα με την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Πρόκειται για μια συμβολική τοποθεσία καθώς εκεί εξελίχθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη τον Μάρτιο του 1968 – λίγους μήνες μετά την αραβική ήττα του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967 – μεταξύ μαχητών της Φατάχ και του ισραηλινού στρατού.

Οι διαδηλωτές, που δεν προχώρησαν πέρα από τον μπλόκο της αστυνομίας, φώναζαν “Ανοίξτε τα σύνορα” και “Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε ως μάρτυρες για την Ιερουσαλήμ”.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους γίνονται καθημερινά επί μια εβδομάδα στην Ιορδανία. Έρχονται με φόντο την στρατιωτική κλιμάκωση -την μεγαλύτερη από το 2014 – μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εντός και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις βίαιες ταραχές σε πόλεις όπου κατοικούν Άραβες και Εβραίοι.

Από τη Δευτέρα, ισραηλινές επιδρομές και βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 120 ανθρώπους. Στο Ισραήλ, ο αριθμός των νεκρών από ρουκέτες της Χαμάς αυξήθηκε σε εννέα.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε στις 3 Μαΐου μετά από συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών δυνάμεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενο τμήμα της Ιεράς Πόλης, εν μέσω απειλών για έξωση παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος Εβραίων εποίκων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα