Χιλιάδες διαδηλωτές στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στην Ουάσιγκτον

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον, καθώς συνεχίζονται για 12η ημέρα οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό – Πορείες και σε Νέα Υόρκη, Χάρλεμ, Φιλαδέλφεια, Σαν Φρανσίσκο και άλλες μεγάλες πόλεις – Οι σημαντικότερες ειδήσεις από τις ΗΠΑ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον και άλλες αμερικανικές πόλεις χθες, Σάββατο, ζητώντας να σταματήσει η ρατσιστική και βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας, καθώς οι διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν από τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών της Μινεάπολις συνεχίσθηκαν για 12η ημέρα.

Η συγκέντρωση στο Μνημείο Λίνκολν και η πορεία προς τον Λευκό Οίκο σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα διαμαρτυρία μετά τη δολοφονία Φλόιντ

Στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν, ο 27χρονος οικοδόμος Ντιλόνο Κάρολ, είπε ότι πήγε στη διαδήλωση επειδή «απλώς δεν μπορεί» να καθίσει και να την παρακολουθεί από το σπίτι του. «Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά έναν άνδρα να φωνάζει τη μαμά του στον δρόμο και να περνάει αυτά που πέρασε ο Τζορτζ Φλόιντ», τόνισε.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου έξι λεωφορεία αποβίβασαν αρκετές εκατοντάδες ένστολους στρατιωτικούς, που κρατούσαν ασπίδες, στο χώρο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Στρατιωτικά Χάμβι ήταν παρκαρισμένα στους δεντροφυτεμένους δρόμους της πόλης.

Οδηγοί που περνούσαν με τα οχήματά τους κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο για να προσφέρουν σνακ και νερό στους συγκεντρωμένους, για να τους δροσίσουν εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία περνώντας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον φώναζαν: «Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», «Πορευόμαστε για την ειρήνη, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Αισθάνομαι σαν να συμμετέχω στην ιστορία και σ’ ένα τμήμα της ομάδας των ανθρώπων που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο για όλους», λέει η Τζαμίλα Μουάχιμαν, μία κάτοικος της Ουάσιγνκτον που συμμετείχε στη διαδήλωση κοντά στον Λευκό Οίκο.

Στις συγκεντρώσεις στην Ουάσινγκτον, όπως και αλλού, συμμετείχαν άνθρωποι κάθε φυλής.

«Ως λευκός, επωφελούμαι από το status quo και έτσι το να μην διαδηλώσω και να μην εργασθώ ενεργά για να αποδομήσω τον θεσμικό ρατσισμό με καθιστά συνένοχο», λέει ο 40χρονος κυβερνητικός υπάλληλος Μάικλ Ντράμοντ εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο συμμετείχε στη διαδήλωση.

Kαι ο Τραμπ πανηγυρίζει επειδή… «ήταν λιγότεροι οι διαδηλωτές απ’ό,τι προβλεπόταν»

Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως ο αριθμός των διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον ήταν χθες μικρότερος απ’ ό,τι προβλεπόταν ότι θα είναι, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στη δουλειά της Εθνοφρουράς, της Μυστικής Υπηρεσίας και της αστυνομίας της πρωτεύουσας.

«Πολύ μικρότερο πλήθος στην Ουάσινγκτον απ’ ό,τι προβλεπόταν. Εθνοφρουρά, Μυστική Υπηρεσία και αστυνομία έκαναν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter.

Την Τρίτη η κηδεία του Φλόιντ, στο Χιούστον

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στη γενέτειρα του Τζορτζ Φλόιντ στο Ρέιφορντ της Βόρειας Καρολίνας, εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν ουρά σε μια εκκλησία για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεκρό, η σορός του οποίου έχει εκτεθεί εκεί.

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη στο Χιούστον, όπου ζούσε πριν μετακομίσει στην περιοχή της Μινεάπολις.

Πορείες και σε Νέα Υόρκη, Χάρλεμ, Φιλαδέλφεια, Σαν Φρανσίσκο και άλλες μεγάλες πόλεις

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες σε πολλά αστικά κέντρα –ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Βοστώνη και το Μαϊάμι– καθώς και σε μικρές, αγροτικές κοινότητες σ’ όλη τη χώρα.

Στη Νέα Υόρκη, ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών διέσχισε χθες το απόγευμα τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και πέρασε στο Μανχάταν για να κάνει πορεία στο Μπροντγουέι, που ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημο. Χιλιάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Χάρλεμ, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του Σέντραλ Παρκ για να κάνουν πορεία 100 τετράγωνα προς τα κάτω, προς το Washington Square Park της πόλης.

Στη Φιλαδέλφεια,διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά του Philadelphia Art Museum φωνάζοντας «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη». Άλλοι έκαναν πορεία κατά μήκος της Benjamin Franklin Parkway, μέσα από την John F. Kennedy Plaza και γύρω από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.

Στη Δυτική Ακτή, διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία στη Γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο ενώ οδηγοί κόρναραν σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Απαγορεύεται το κεφαλοκλείδωμα για σύλληψη

Η αστυνομία της Μινεάπολης ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι στο εξής απαγορεύεται στους αστυνομικούς να ακινητοποιούν τους υπόπτους χρησιμοποιώντας την τεχνική του κεφαλοκλειδώματος, η οποία θεωρείται επικίνδυνη. Η πρακτική αυτή οδήγησε το 2014 στον θάνατο ενός Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάρνερ, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος φώναζε επίσης στους αστυνομικούς «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – τα τελευταία λόγια και του Τζορτζ Φλόιντ.

Ατιμωρησία ζητούν αστυνομικοί για τον τραυματισμό του 75χρονου ακτιβιστή!
Στο μεταξύ, νοσηλευόμενος παραμένει ο 75χρονος διαδηλωτής, τον οποίο δύο αστυνομικοί έσπρωξαν την Παρασκευή στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης τραυματίζοντας τον έξω από το δημαρχείο της πόλης προκαλώντας γενική κατακραυγή.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, όλη η μονάδα της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του αστυνομικού τμήματος της περιοχής προσπερνά τον ηλικιωμένο άνδρα που παραμένει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Μάλιστα, στη συνέχεια και τα 57 μέλη της μονάδας παραιτήθηκαν από αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί οι δύο συναδέλφοι τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ερευνώνται μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού. Όλοι παραμένουν στο σώμα, αλλά όχι στη συγκεκριμένη μονάδα.

Το βίντεο, το οποίο τράβηξε δημοσιογράφος του τοπικού δημόσιου ραδιοσταθμού WBFO και το ανήρτησε στον ιστότοπό του και στον λογαριασμό του στο Twitter, δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά, τον Μάρτιν Γκουτζίνο, να πλησιάζει γραμμή αστυνομικών με εξοπλισμό. Ένας από αυτούς τον σπρώχνει με ένα γκλομπ και ένας δεύτερος με το χέρι του. Τότε ακούγεται ο ήχος σπασίματος και αίμα τρέχει από το κεφάλι του 75χρονου. Ο πρώτος αρχίζει να σκύβει πάνω του προτού τον απομακρύνει ένας άλλος, ενώ κάποιος ακούγεται να καλεί ιατρική βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο τόνισε χθες (Παρασκευή 5/6) πως μίλησε με τον τραυματία, τον Μάρτιν Γκουτζίνο, και επιβεβαίωσε πως είναι ζωντανός. Ο Κουόμο είπε πως ο αστυνομικός διευθυντής θα πρέπει να απολύσει τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. «Βλέπεις αυτό το βίντεο και διαταράσσει τη βασική αίσθηση αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς», σημείωσε. «Γιατί, γιατί, γιατί ήταν αυτό αναγκαίο; Πού ήταν η απειλή;».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις του προέδρου της ένωσης αστυνομικών του Μπάφαλο, του Τζον Έβανς που ανέφερε ότι οι αστυνομικοί έκαναν απλά τη δουλειά τους και ότι οι συνάδελφοί τους στην ομάδα ανταπόκρισης παραιτήθηκαν από την μονάδα για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείριση τους. Προηγήθηκε η δήλωση εκπροσώπου της εισαγγελίας της τοπικής κομητείας, Κέιτ Μούρο, για την έναρξη έρευνας αναφορικά με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη σε βάρος των δύο αστυνομικών που έσπρωξαν τον 75χρονο.

Σύμφωνα με διοργανωτή της κοινότητας που γνωρίζει τον Γκουτζίνο εδώ και μια δεκαετία, ο 75χρονος είναι από χρόνια ακτιβιστής, υπέρμαχος της οικονομικά προσιτής στέγασης, της δικαιοσύνης για το κλίμα και της λογοδοσίας της αστυνομίας και διαμαρτύρεται τακτικά έξω από το Erie County Holding Center, μια φυλακή του Μπάφαλο που υπόκειται σε έλεγχο για σειρά θανάτων κρατουμένων.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν δεν θα ασκήσει διώξεις στους συλληφθέντες διαδηλωτές
Στον αντίποδα των αστυνομικών του Μπάφαλο, ο εισαγγελέας του Μανχάταν Σάιρους Βανς ανακοίνωσε την Παρασκευή 5/6 ότι το γραφείο του δεν θα ασκήσει διώξεις ενάντια σε όσους συνελήφθησαν για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Βανς τόνισε το γραφείο του θα αρνηθεί να απαγγείλει κατηγορίες για παράνομη συγκέντρωση και διατάραξη δημόσιας τάξης «προς το συμφέρον της δικαιοσύνης».

«Οι διώξεις διαδηλωτών που κατηγορούνται για αυτά τα αδικήματα χαμηλού επιπέδου υπονομεύουν κρίσιμους δεσμούς μεταξύ της επιβολής του νόμου και των κοινοτήτων που υπηρετούμε» ανέφερε σε ανακοίνωση.

Τις τελευταίες μέρες οι διαδηλώσεις είναι στην πλειονότητά τους ειρηνικές, αν και οι διαδηλωτές συνεχίζουν να αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη μετά τις 20:00 το βράδυ.

«Το γραφείο μας έχει μια ηθική επιταγή να εφαρμόζει δημόσιες πολιτικές, που διαβεβαιώνουν όλους τους Νεοϋορκέζους ότι στο δικαστικό μας σύστημα και στην κοινωνία μας οι ζωές των μαύρων μετρούν και η αστυνομική βία είναι έγκλημα».

«Συγχαίρουμε τους χιλιάδες συμπολίτες μας Νεοϋορκέζους που συγκεντρώνονται ειρηνικά για να απαιτήσουν αυτούς τους εφικτούς στόχους», δήλωσε ο Βανς.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές και δέχτηκε σφοδρή κριτική για τους κατασταλτικούς χειρισμούς της ενάντια σε συγκεντρώσεις που έγιναν κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και του συστηματικού ρατσισμού.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε μια ατζέντα μεταρρύθμισης της αστυνομίας για να σταματήσει η χρήση υπερβολικής βίας συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της μεθόδου του κεφαλοκλειδώματος.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Πες Το Όνομά Τους» από τον «μακρύ κατάλογο των ονομάτων των ανθρώπων που έχουμε δει να κακοποιούνται από αστυνομικούς, από το δικαστικό σύστημα», δήλωσε ο Κουόμο στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο Φλόιντ ήταν το τελευταίο όνομα «σε μια πολύ μακρά λίστα». Πρόσθεσε ότι θέλει η πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Υόρκης να εγκρίνει το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό περιλαμβάνει διαφάνεια αναφορικά με τα αρχεία υποθέσεων ανάρμοστης αστυνομικής συμπεριφοράς, απαγόρευση της μεθόδου του κεφαλοκλειδώματος, ποινικοποίηση ψευδών κλήσεων στο κέντρο άμεσης δράσης που γίνονται με βάση τη φυλή και τον διορισμό του γενικού εισαγγελέα ως ανεξάρτητου εισαγγελέα για δολοφονίες από αστυνομικούς.

Η ανακοίνωση ήρθε μια μέρα μετά τη προαναφερεθείσα δημοσιοποίηση του βίντεο όπου εμφανίζονται οι δύο αστυνομικοί στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, να σπρώχνουν με γκλομπ τον 75χρονο Μάρτιν Γκουτζίνο ρίχνοντάς τον στο έδαφος.

 

 

πηγές   ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα