Χιλή: Στρατό στους δρόμους κατά των διαδηλωτών κατεβάζει ο Πινιέρα

Μεγάλες διαδηλώσεις εδώ και πέντε ημέρες έχουν ξεσπάσει στη Χιλή εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων των δημοσίων συγκοινωνιών στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Σαντιάγο. Σε απάντηση των μαζικών αντιδράσεων ο πρόεδρος της Χιλής, κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιφέρειες του Σαντιάγο και Τσακαμπούκο, ενώ ανέθεσε σε στρατιωτικό την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Μαθητές και φοιτητές κυρίως πλημμύρισαν τους σταθμούς του μετρό διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις, ενώ μέσα στη νύχτα οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε όλο την πόλη. Οι αρχές απέκλεισαν όλους τους σταθμούς του μετρό, προκαλώντας χάος καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σε διάφορα μέρη της πόλης, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων. Διαδηλωτές με δημοσιοποίηση βίντεο καταγγέλλουν ότι μια γυναίκα τραυματίστηκε από σφαιρίδια που χρησιμοποίησε η αστυνομία στον κεντρικό σταθμό του Σαντιάγο.

Πριν κλείσουν οι σταθμοί, οι εκκλήσεις πλήθαιναν προς το επιβατικό κοινό να επιβιβαστεί στους συρμούς χωρίς εισιτήριο, για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, που από 800 πέσος αυξήθηκε στα 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, μετά μια ήδη πρώτη αύξηση κατά 20 πέσος τον περασμένο Ιανουάριο.

«Κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, για τον σκοπό αυτό, όρισα τον υποστράτηγο Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο επικεφαλής της εθνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Πινιέρα σε μήνυμα στο προεδρικό μέγαρο ενώ αποκάλεσε τους διαδηλωτές «παραβατικούς».

«’Όλο το δίκτυο έκλεισε λόγω των ταραχών και των καταστροφών που δεν επιτρέπουν ούτε τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους», ανακοίνωσε μέσω Twitter η διαχειρίστρια εταιρία του μετρό μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, που είναι 164, όπου πολλές μπάρες και πύλες στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων καταστράφηκαν.

Το μετρό του Σαντιάγο θα μείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο και ίσως ανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.
3pointmagazine.gr

Σχετικά Νέα