Χιλή: Χιλιάδες διαδήλωσαν για την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος

Πάνω από 4.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς της αστυνομίας, διαδήλωσαν στο Σαντιάγο χθες Κυριακή, τρεις ημέρες πριν συμπληρωθεί η 46η επέτειος από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ και την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, που άνοιξε ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Χιλής που συνεχίζει ως και σήμερα να διχάζει βαθιά τη χώρα.

Σημειώθηκαν επεισόδια στο τέλος της πορείας ανάμεσα σε δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα εφοδιασμένους με πέτρες και ρόπαλα. Η αστυνομία, που έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη 23 προσώπων.

Την 11η Σεπτεμβρίου 1973, στρατιωτικοί υπό την ηγεσία του Πινοτσέτ ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο οποίος αυτοκτόνησε μέσα στο προεδρικό μέγαρο, που δεχόταν επίθεση. Η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διήρκεσε ως το 1990. Κατά τη διάρκειά της έγιναν τουλάχιστον 3.000 δολοφονίες και «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων.

«Κάνουμε πορεία με την πεποίθηση ότι στη Χιλή δεν γνωρίσαμε ακόμη ούτε την αλήθεια, ούτε πραγματική δικαιοσύνη» για αυτό το ζοφερό επεισόδιο της ιστορίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, είπε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ο Μάρκο Μπαράσα, μέλος του ΚΚ Χιλής.

Υπό το γενικό σύνθημα «για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη», στη χθεσινή διαδήλωση κάλεσαν οργανώσεις της αριστεράς στη Χιλή, για να απαιτήσουν να υπάρξει πρόοδος στις δικαστικές έρευνες για τα εγκλήματα της στρατιωτικής δικτατορίας. Από τις 1.200 υποθέσεις εξαφανίσεων, μόλις περίπου εκατό έχουν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα, καθώς πολλά πτώματα ανθρώπων που απήχθησαν και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες είτε πετάχτηκαν στη θάλασσα ή εξαερώθηκαν με τη χρήση δυναμίτιδας από τους ανθρώπους της στρατιωτικής χούντας, για να χαθεί κάθε ίχνος.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν η κομμουνίστρια βουλεύτρια Κάρμεν Χερτς, τα λείψανα του συζύγου της, που συνελήφθη και τουφεκίστηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, αναγνωρίστηκαν δεκαετίες αργότερα.

«Η έρημος μας επέστρεψε κομμάτια της πλάτης και της σιαγόνας του. Μια ζωή κατακρεουργήθηκε, οι δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι για δεκαετίες και η άρνηση συνεχίζεται», ανέφερε η πολιτικός και αγωνίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω Twitter

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα