«Χείρα βοηθείας» της ΕΚΤ σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις

Την ώρα που η λήψη πολιτικής απόφασης μοιάζει με γόρδιο δεσμό για την χωρισμένη σε Βορρά και Νότο Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βγήκαν και πάλι μπροστά, υιοθετώντας μέτρα που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η ΕΚΤ σκεπτόμενη κοινοτικά, με υποστηρικτή διάθεση και με γνώμονα να προσφέρει άμεση, ουσιαστική βοήθεια στις δοκιμαζόμενες – από τον κορωνοϊό- οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε μια πρωτοφανή δέσμη μέτρων. Λειτουργώντας με άμεσα αντανακλαστικά και χωρίς να αφήσει τον χρόνο να κυλά εις βάρος των χωρών που βρίσκονται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί στην παρούσα φάση, το παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η ευρωπαϊκή κοινότητα σε περιόδους κρίσης.

Το πολιτικό έλλειμμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ολοφάνερο, όσο και το γεγονός ότι η ταυτότητά της έχει ξεθωριάσει και χρειάζεται ανανέωση. Η ΕΚΤ, όσο ο θεσμικός ρόλος της αλλά και ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας της το επιτρέπουν, καλύπτει την αναλγησία των ευρωπαίων πολιτικών-ηγετών.

Στην πράξη, λοιπόν, η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της στην ΕΚΤ, προσέφεραν μια ισχυρότατη δόση στήριξης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως επίσης και στο ελληνικό δημόσιο. Οι ελληνικές τράπεζες θωρακίζονται και κυρίως διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους, γεγονός άκρως σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ΕΚΤ με τις χθεσινές της αποφάσεις, έκανε αποδεκτά και χωρίς κανένα όριο (εξόχως σημαντικό αυτό) τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό σημαίνει εν τοις πράγμασι τα εξής θετικά:

  • Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλέον πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μηδενικό επιτόκιο.
  • Οι τράπεζες αποκτούν ρευστότητα, που με βάση τους πρώτους υπολογισμούς φτάνει ή και ξεπερνάει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διατηρεί ένα απρόσκοπτο «κανάλι» χρηματοδότησης και δεν θα χρειάζεται ούτε τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου ούτε την ενίσχυση από τον ακριβό Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA). 

Στήριξη στις επιχειρήσεις

Έχοντας επιλυμένο το άκρως σημαντικό ζήτημα της ρευστότητας και με δεδομένη την πρόσβασή τους στην διατραπεζική αγορά, οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν τη δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων, που μπορούν να αποτελέσουν προωθητικό μηχανισμό για την πραγματική οικονομία, να ενισχύσουν  τον πυρήνα της, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο.

«Ευλογία» για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις αποτελεί αναμφίβολα και η απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμβάλει ουσιαστικά στην εξασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά, θα τονώσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και θα βοηθήσει τα μέγιστα στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας .

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), φέρνουν ένα άνεμο «αισιοδοξίας». Οι πηγές χρηματοδότησης των τραπεζών διευρύνονται και ενισχύεται η ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πιθανή νέα έξοδο στις αγορές

H Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα των πράξεων παροχής ρευστότητας, για τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο.

Αυτό το γεγονός αναμένεται να έχει θετική απήχηση στις αγορές και στους επενδυτές και να προσδιορίσει-διαμορφώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΥΠΟΙΚ το επόμενο διάστημα. Είναι πιθανόν, δηλαδή, και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- διότι βρισκόμαστε σε μία εξόχως ευμετάβλητη περίοδο- το ελληνικό δημόσιο έχοντας πλέον την απαιτούμενη στήριξη (επαναφορά waiver στα ελληνικά ομόλογα), να αποτολμήσει μια νέα έξοδο στις αγορές.

Ίδωμεν…

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα