Χειμάρρα: Τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Φρ. Μπελέρη

Δεν είναι απλώς μια σύλληψη που παραβιάζει το δίκαιο και δεν βασίζεται σε στοιχεία. Δεν είναι απλώς μια σύλληψη ενός υποψηφίου Δημάρχου, που παραβιάζει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Πίσω από τη σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, κρύβονται τα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να αξιοποιήσουν την παραλία της Χειμάρρας και να φτιάξουν ξενοδοχεία, αφήνοντας στους κατοίκους- στην πλειοψηφία τους μέλη της ελληνικής μειονότητας- τα ψίχουλα της ανάπτυξης.

Σε ανάλυσή του που δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο Άγγελος Συρίγος, πρώην υφυπουργός Παιδείας, εξήγησε με πολύ αναλυτικό τρόπο και στοιχεία, τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Ξεκινώντας το άρθρο του, ο Αγγελος Συρίγος εξηγεί, ότι η παραλία της Χειμάρρας είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει έκταση 60 χλμ και γι΄αυτό έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αλβανών “επενδυτών” που πολλές φορές θέλουν να ξεπλύνουν μάλιστα τα έσοδα από ναρκωτικά.

Όλο το πρόβλημα, εξηγεί, είναι το ιδιοκτησιακό:

“Επί κομμουνισμού, σημειώνει, όλη η ακίνητη περιουσία ιδιωτών πέρασε στο δημόσιο. Παρά την πάροδο 32 ετών από την πτώση του καθεστώτος η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών ιδιοκτητών εξακολουθεί να μην έχει πάρει στα χέρια της οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας και μόνον το 1991 διανεμήθηκαν (όχι απαραιτήτως στους προ κομμουνισμού ιδιοκτήτες) αγροτεμάχια αποκλειστικώς προς καλλιέργεια. Η γη παρέμεινε στα χέρια του κράτους.”

Ο Δήμος Χειμάρρας δίνει το πράσινο φως για να βγουν οι οικοδομικές άδειες
Ετσι εξηγεί ο έλεγχος του Δήμου Χειμάρρας είναι κρίσιμος για να ξεπεραστεί το χάος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αφού μέσω του Δήμου, εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτικές αποχαρακτηρίζονται και επιτρέπεται η ανοικοδόμηση.

“Ακόμη καλύτερα, βοηθάει με επιμέρους αδειοδοτήσεις μία κυβερνητική απόφαση που ονομάζει έναν επενδυτή ως στρατηγικό, οπότε αυτομάτως προκύπτει ο αποχαρακτηρισμός της γης. Ο ρόλος του δήμου δεν περιορίζεται μόνον σε αυτά. Χρειάζεται υπογραφή του δημάρχου για να καθοριστούν τα όρια του αιγιαλού· για να γίνει νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα επιτρέπει το χτίσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων· για να θεωρηθεί μία περιοχή χαμηλής ή μέτριας οχλήσεως ή υψηλής εμπορικής χρήσεως.”

Ετσι έγινε εξηγεί ο Αγγελος Συρίγος και το “Resort” που χτίστηκε στην τοποθεσία “Δραλέος” στο βορειότερο τμήμα της παραλίας της Χειμάρρας στην περιοχή της Παλάσας. Μέχρι το 2011 η τοποθεσία ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση. Με την υπογραφή του δήμου η περιοχή αποχαρακτηρίστηκε και τώρα είναι χτισμένα εκεί 154 διαμερίσματα και 94 βίλες μπροστά από μία αποκλειστική παραλία ενός χλμ. Αλλες 7 άδειες έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για αντίστοιχα “Resorts” σε όλη την παραλία της Χειμάρρας.

Οι Χειμαρριώτες, γράφει ο Αγγελος Συρίγος είναι σε απόγνωση, καθώς το μόνο που τους επιτρέπεται είναι να πωλούν έναντι πινακίου φακής το δικαίωμα καλλιέργειας. Επιπλέον βλέπουν συχνά εκτάσεις που ανήκαν στους προγόνους τους ή κοινοτικές γαίες να καταπατούνται και ο δήμος να συναινεί σε αυτή την κατάσταση. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ως επενδυτές είναι και συγγενείς ανώτατων κυβερνητικών στελεχών…

Αυτός είναι και ο λόγος, καταλήγει ο Αγγελος Συρίγος, που εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η τρομερή σύγκρουση Χειμαρριωτών – κυβερνήσεως γύρω από τον έλεγχο του δήμου Χειμάρρας. Και αυτό εξηγεί και γιατί οι Χειμαρριώτες συσπειρώθηκαν φέτος γύρω από το πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα