

“Η κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το Μπαρμπαρός δεν βοηθάει στην κατεύθυνση του διαλόγου” τονίζει σε συνέντευξή του στη “Βραδυνή της Κυριακής” ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές προς τους εταίρους μας, αλλά και προς την ίδια την Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν παίζει με την εθνική της κυριαρχία και προσθέτει ότι η αποφασιστικότητα της Αθήνας, σε συνδυασμό με την προετοιμασία της λίστας κυρώσεων από την Ε.Ε., οδήγησε την Τουρκία σε αναδίπλωση. “Η υπαναχώρηση του Ερντογάν αποτελεί διπλωματική νίκη της Ελλάδας” υπογραμμίζει ο κ. Χατζηβασιλείου.
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις του διαλόγου με τη γειτονική χώρα, σημειώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε φάση αυξημένου εθνικισμού, με αποτέλεσμα να ακολουθεί ακραία αναθεωρητικές τακτικές. “Πιστεύω ότι επιθυμεί διάλογο χωρίς πλαίσιο, με σκοπό να τον μεταβάλει σε ανατολίτικο παζάρι” τονίζει και συμπληρώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο εντός του πλαισίου που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. “Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η Τουρκία αποδείξει έμπρακτα το σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο, μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις που διακόπηκαν το 2016, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Άλλο φόρουμ διμερούς συζήτησης δεν υπάρχει” δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ.
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου δεν υφίσταται ως θέμα συζήτησης με την Τουρκία, ενώ μιλώντας για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία, σημειώνει ότι χάρη στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Τουρκία τοποθετήθηκε στα ραντάρ παρακολούθησης της Ευρώπης. “Οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στη Μεσόγειο, καθώς έχει εμπλακεί σε πολλά ανοιχτά μέτωπα” υπογραμμίζει ο κ. Χατζηβασιλείου και προσθέτει ότι “η ενεργοποίηση των κυρώσεων – που θα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις – εξαρτάται από τη στάση της Άγκυρας”.
Σχετικά Νέα
Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο προφασιζόμενοι ότι “σώζουν τη χώρα”
“Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια κάποιοι θέλησαν να βάλουν την Ελλάδα στον γύψο..
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.