Χαρτί έξωσης από το Κέντρο για το Κίνημα Αλλαγής;

 

Οι ευρωπαϊκές επαφές του πρωθυπουργού επανέφεραν δυναμικά στο προσκήνιο το θέμα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ εν όψη των Ευρωεκλογών, με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά ωστόσο να φαίνεται ανένδοτο σε κάθε σενάριο σύμπνοιας και συνεργασίας.  

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που εκτιμούν πως οι κινήσεις του πρωθυπουργού τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, στοχεύουν στην εκτόπιση του Κινήματος Αλλαγής από τον χώρο του Κέντρου.

Με την τελευταία κίνηση για το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώθηκε έντονα, με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, να εξαπολύει μπαράζ επιθέσεων κατά της κυβέρνησης και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Συγχρόνως, η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για ”θάψιμο” ενός βουλεύματος που αφορά την καραμανλική περίοδο διακυβέρνησης, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία του Κινήματος Αλλαγής προς την κυβέρνηση για υπόγεια σύμπλευση με το ‘’καραμανλικό’’ στρατόπεδο, ανάβει ΄΄φωτιές΄΄ ανάμεσα στις δύο πλευρές, που φαίνεται πως δύσκολα θα σβήσει.

Στη πράξη,  χθεσινή επίσκεψη βουλευτών του ΚΙΝΑΛΛ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να καταθέσουν αναφορά σχετικά με το βούλευμα για την υπόθεση του C4I βάσει του οποίου παραπέμπονται 18 άτομα, στα οποία δεν συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή Προκόπης Παυλόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Βύρων Πολύδωρας, αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμμεση πολιτική βοήθεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένης της εσωτερικής κόντρας που υπάρχει στην ΄΄γαλάζια παράταξη’’.

Επιπλέον και με την  παρουσία του πρωθυπουργού στο SPD,  η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από το στενό μαρκάρισμα που κάνουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι στο πρόσωπο του έχουν βρει έναν  πολιτικό που θα μπορούσε να παίξει εξισορροπιστικό ρόλο στις διεργασίες συσπείρωσης της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στελέχη του κόμματος, αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε σενάριο συνεργασίας, υποστηρίζοντας πως μοναδικός σκοπός του Μαξίμου είναι η απορρόφηση του ΚΙΝΑΛ, με σκοπό την άλωση της εκλογικής του βάσης, αφανίζοντας έτσι κάθε  προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του πολιτικού τοπίου που επιδιώκει το κόμμα. 

 Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως επιδιώκει να αφυπνίσει το ΚΙΝΑΛ, ώστε να ξεφύγει από την λογική των ίσων αποστάσεων που ως και σήμερα διατηρεί στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και να ταχθεί με καθαρές πολιτικές θέσεις στη μάχη που λαμβάνει χώρα σε Ευρωπαικό επίπεδο, κατά της ανόδου δεξιών και συντηρητικών δυνάμεων.

Άλλωστε, η λογική των ίσων αποστάσεων είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει εξ αρχής το εγχείρημα αυτό, με πολλά και από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος να έχουν εκφράσει κατά καιρούς τον προβληματισμό τους για τον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η  Φώφη Γεννηματά να βρει πειστικές απαντήσεις  για να ακυρώσει την κριτική του Αλέξη Τσίπρα, καθώς όσο παραμένει ανοιχτή η διάθεση συμπόρευσης με τη ΝΔ μετά τις εκλογές και όσο επιμένει να τοποθετείται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε κίνηση που ανήκει στην προοδευτική ατζέντα, τόσο πιο κοντά στον Μητσοτάκη θα μετατοπίζεται, γεγονός που θα προκαλεί κλυδωνισμούς και στο εσωτερικό του κόμματός της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα