Χαρίτσης: Η ΝΔ θέλει συρρίκνωση του δημοσίου για να καλύψουν τα κενά ιδιώτες

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών έδωσε σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και π. υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Αλ. Χαρίτση στην ΕφΣυν:

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριά ήττα. Είναι εφικτό να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα στις εθνικές εκλογές;

Οι εθνικές εκλογές είναι τελείως διαφορετικές από τις ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες έστειλαν μηνύματα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε και ανταποκρίθηκε -τόσο με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών όσο και με το πρόγραμμα που καταθέτουμε. Στις εθνικές εκλογές όμως δεν στέλνονται μηνύματα, εκδίδεται τελική ετυμηγορία. Αυτό που καλούνται να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες, στις 7 Ιουλίου, είναι η επόμενη κυβέρνηση και η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Το διακύβευμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο και αφορά ή τη συνέχιση της επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε η μνημονιακή περίοδος ή την επιστροφή στο παρελθόν, στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας. Είναι, ομολογουμένως, δύσκολη μάχη, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να την κερδίσουμε -οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παρωχημένου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Έχετε περιγράψει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της κοινωνικής πλειονότητας. Μπορείτε να το εξειδικεύσετε; Πώς μπορεί να επιταχύνει την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και πώς μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται πάνω σε όσα σημαντικά πετύχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Φέτος, έχουμε 40.000 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ότι το 2015, ενώ έχουμε διπλασιάσει τις ξένες άμεσες επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά και τις εξαγωγές, με στόχο να φτάσουν το 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Την ίδια στιγμή, η ανεργία είναι μεν ακόμη υψηλή, όμωςδεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους. Προφανώς δεν τα καταφέραμε παντού, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Είμαι αισιόδοξος, όμως, για το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς στις περιοδείες και τις επισκέψεις μου στη Μεσσηνία ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

«Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΝΔ. Πιστεύετε ότι πείθει; Βλέπετε πιθανές ιδιωτικοποιήσεις σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα π.χ. στην Αυτοδιοίκηση;

Καταρχάς, όσον αφορά το Δημόσιο, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να επαναφέρει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πάγωμα των προσλήψεων και φυσικά συρρίκνωση του Δημοσίου. Όμως, έπειτα από μια σκληρή δεκαετία οικονομικής κρίσης, με τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στην Υγεία, την Παιδεία, αλλά και την Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, η λύση δεν μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του Δημοσίου. Το γνωρίζουν στη ΝΔ και σκοπίμως θέλουν  να δημιουργηθούν κενά, τα οποία ασφαλώς θα καλύψουν στο μέλλον ιδιώτες. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πολιτική στήριξης του δημόσιου τομέα. Πραγματοποιήσαμε χιλιάδες νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, παλέψαμε και επαναφέραμε τον κανόνα 1/1 και κυρίως αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου με πλήθος θεσμικών και λειτουργικών παρεμβάσεων.

Σχετικά Νέα