Χαρίτσης: Η ΝΔ δεν έχει πει πώς θα εφαρμόσει τις εξαγγελίες της

«Συνολικά, αν δει κανείς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών λεκτικά μέχρι τώρα και όχι σε νομοσχέδια, δημιουργούνται πολύ εύλογα ερωτήματα» σχολίασε σε δηλώσεις του στον Alpha 989 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. «Προκύπτουν ερωτήματα σε σχέση με το τι θα γίνει με το αφορολόγητο, με την 13η σύνταξη την οποία ξεκινήσαμε εμείς να δίνουμε το τελευταίο διάστημα, με τη ρύθμιση που είχαμε προαναγγείλει για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ. Σημαντικότατες δηλαδή φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες δεν ακούσαμε κάτι από την κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις».

«Στην οικονομία τα πράγματα δεν λύνονται με μαγικό τρόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί κανόνες και συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος. Η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα προηγούμενα χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο και γι αυτό μπορέσαμε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό το οποίο δεν έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι το πώς θα καταφέρει να κάνει πράξη τα μέτρα τα οποία η ίδια εξήγγειλε, χωρίς να δημιουργήσει τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο…

Επιπλέον αμφιβάλλουμε για το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει κάποιο σχέδιο για το πώς πραγματικά θα επιτευχθεί αυτή η μείωση των πλεονασμάτων, την οποία έχει υποσχεθεί. Το λέω αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και πέτυχε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αφορούσε ακριβώς την δυνατότητα, από το 2020 ήδη, να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου κοντά στα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία συζητάμε. Ένας πολύ συγκεκριμένος μηχανισμός που αφορούσε την τοποθέτηση ενός ποσού 5,5 δισ. ευρώ περίπου σε ειδικό καταπιστευτικό λογαριασμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση από τη μεριά των θεσμών σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Αντί λοιπόν να αξιοποιήσει αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο η κυβέρνηση της ΝΔ, βλέπουμε, ότι, ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ παραπέμπει το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στις καλένδες. Πέρσι τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε παρουσιάσει μια σειρά από ελαφρύνσεις οι οποίες όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης, υλοποιήθηκαν, έγιναν νόμοι του κράτους μέσα στους επόμενους 6 μήνες: από την επιδότηση ενοικίου και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά σε αυτή την συγκυρία της ελληνικής οικονομίας, πρέπει απαραιτήτως να συνεχιστεί. Πρέπει να συνεχίσουμε με μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των ασθενέστερων, με μέτρα στήριξης της οικονομίας και όχι να ξαναγυρίσουμε σε λογικές και πολιτικές λιτότητας.

Δυστυχώς, όμως, αυτό βλέπουμε. Να σας δώσω και ένα παράδειγμα, μόλις προχθεσινό, σε σχέση με τα τιμολόγια της ΔΕΗΔ: Εμείς είχαμε προχωρήσει στην ψήφιση της μείωσης του ΦΠΑ για την ενέργεια στο 6%. Βλέπουμε ότι όπως ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε θα υπάρξει αύξηση τιμολογίων για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια η οποία θα συμψηφιστεί με αυτή τη μείωση του ΦΠΑ. Άρα αντί οι καταναλωτές να δουν τελικά στα τιμολόγιά τους μειωμένες χρεώσεις, οι χρεώσεις θα παραμείνουν ίδιες».

Σχετικά Νέα