Χαρίτσης: Η έμφυλη βία πηγάζει από τις άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών

«Αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και αμφισβητούμε τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τον ανδρισμό που αναπαράγουν τη βία», σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αναλυτικά ο Αλ. Χαρίτσης δηλώνει:

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προχωράμε πέρα από την απαρίθμηση στατιστικών. Αναγνωρίζουμε το τεράστιο ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος της βίας στις γυναίκες που την υφίστανται. Στηρίζουμε τα θύματα και τον αγώνα όλων των γυναικών ενάντια στη βία.

Η έμφυλη βία δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη κουλτούρα, χώρα ή ομάδα γυναικών. Δεν οφείλεται στον έρωτα, στη ζήλια ή στην οικονομική συγκυρία. Πηγάζει από τις άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα κοινωνικά στερεότυπα για τους ρόλους τους.

Αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και αμφισβητούμε τις κυρίαρχες αντιλήψεις για τον ανδρισμό που αναπαράγουν τη βία.

Στις 6 το απόγευμα συμμετέχουμε στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία των γυναικών στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία τους προς το Σύνταγμα.

  • Μία στις τρεις γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως έχουν πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από κάποιον άντρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους – συνήθως από το σύζυγο, το σύντροφο ή κάποιον γνωστό τους
  • Το 2018 καταγράφηκαν 87.000 γυναικοκτονίες παγκοσμίως, έναντι 50.000 το 2017
  • Περισσότερα από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι νύφες-παιδιά, παντρεμένες κάτω από την ηλικία των 18
  • 100 με 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους
  • Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια. 3 στις 4 από αυτές υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση
  • Μεταξύ της ηλικιακής μερίδας 18-44 των γυναικών, οι πράξεις βίας προκαλούν περισσότερους θανάτους και σωματική ανικανότητα, από ότι ο καρκίνος, τα τροχαία ατυχήματα, ο πόλεμος και η ελονοσία μαζί

Franco Baldan: Μία από τις εγκαταστάσεις της Elina Chavet με τίτλο «Κόκκινα Παπούτσια». Κάθε ζευγάρι κόκκινων παπουτσιών αντιπροσωπεύει μία γυναίκα που δολοφονήθηκε βίαια στο Μεξικό και της οποίας ο δολοφόνος δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα