Χάπι Merck: Πότε έρχεται την Ελλάδα, ποιούς θα αφορά

Αυξάνει τις προσδοκίες να γυρίσει η ανθρωπότητα σελίδα, κερδίζοντας τη μάχη με τον κορονοϊό το χάπι της Merck. Στην έγκριση της χρήσης του ήδη προχώρησε η Βρετανία, εν μέσω έξαρσης του τέταρτου κύματος στην Ευρώπη.

Η Βρετανία αποτέλεσε την πρώτη χώρα που έκανε το βήμα. Λίγη ώρα αργότερα, ο ευρωπαϊκός EMA δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη της ΕΕ να πράξουν το ίδιο.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που σύντομα θα προμηθευτούν το σκεύασμα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έκρηξη των κρουσμάτων είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί χωρίς νέους εμβολιασμούς, καθώς το χάπι από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το χάπι της Merck, όσο και οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς ως σημαντικό νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οπότε, μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι πλέον, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την εισαγωγή τους στην Ελλάδα.

«Περιμένουμε για τα μονοκλωνικά να υπάρξει έγκριση και θα τα έχουμε αρκετά γρήγορα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, για τα χάπια είμαστε επίσης σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε», ανέφερε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Αν έχουμε όμως 6.800 κρούσματα την ημέρα, με τα φάρμακα θα έχουμε 2.000 με 10.000, ως εκεί, όχι 100.000», πρόσθεσε η ίδια.

Γιατί το εμβόλιο παραμένει το «υπερ-όπλο»

«Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι -που δεν θα το κάνουν- η ποσότητα είναι τεράστια. Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα», σημείωσε η Μ. Γκάγκα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι «είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι το χάπι είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα.

Ωστόσο, ο Θ. Δημόπουλος εξήγησε ότι το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό είναι τα εμβόλια και δεν πρέπει η νέα «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

Σε ποιούς θα χορηγείται

Σχετικά με τη δράση του φαρμάκου, ο Θ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά τη διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στη φάση της υπέρμετρης φλεγμονής. «Το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού», πρόσθεσε.

Εξήγησε δε ότι σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση, όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, συννοσηρότητες, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Πρώτη η Βρετανία

Σημειώνεται ότι το χάπι της Merck έλαβε την Πέμπτη για πρώτη φορά έγκριση, από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα. Όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα Lagevrio για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Το εν λόγω χάπι περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη και πρόκειται για μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Ανοίγει ο δρόμος στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά της Covid-19 της Merck και της Ridgeback Biotherapeutics.

«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.

Ιστορική μέρα

Για ιστορική μέρα έκαναν λόγο ειδικοί στη Βρετανία, όπου οι ελπίδες για σημαντική πρόοδο στη θεραπεία του κορονοϊού, αναπτερώθηκαν. Ολόκληρη η ανθρωπότητα ανυπομονεί να απαλλαγεί από έναν ιό που υποχρέωσε σε παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, οδηγώντας τα συστήματα υγείας και τους υγειονομικούς στα όριά τους.

Πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό παγκοσμίως.

Το χάπι σίγουρα δεν είναι αρκετό, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αύξηση των εμβολιασμών, χορήγηση της τρίτης δόσης και επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε μικρότερες ηλικίες, φωτίζει το «μαύρο» κλίμα των ημερών των συνεχόμενων αρνητικών ρεκόρ στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα