Χάος και οργή στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία αφροαμερικανού από αστυνομικούς

Τρίτη συνεχόμενη νύχτα βίαιων συγκρούσεων και πυρπολήσεων δημοσίων κτηρίων και αστυνομικών τμημάτων στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά το ρατσιστικό έγκλημα με δράστες τέσσερις αστυνομικούς που έχει ξεσηκώσει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Οι διαδηλώσεις επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη και το Κολοράντο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει λάδι στη φωτιά αποκαλώντας τους διαδηλωτές «κακοποιά στοιχεία». Ανάστατη είναι η αφροαμερικανική κοινότητα με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, o οποίος πέθανε βασανιστικά από ασφυξία όταν ο αστυνομικός γονάτισε και τον πίεσε επί ώρα με το γόνατό του στον λαιμό.

Στα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ακούγεται το θύμα να λέει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και στη συνέχεια η απόλυτη σιωπή. Οι διασώστες που έφθασαν επιτόπου κατήγγειλαν πως ο Φλόιντ δεν είχε σφυγμό από την πρώτη στιγμή που τον εξέτασαν, αλλά παρ΄ όλα αυτά ο αστυνομικός δεν σήκωνε το γόνατο του από τον λαιμό του θύματος.


Σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας, ο αστυνομικός αυτός είχε καταγγελθεί 18 φορές στο παρελθόν για ακραία και βίαιη συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Και οι 4 αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη δολοφονία αποπέμφθηκαν από το Σώμα, αλλά ακόμη δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους.Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Jacob Frey κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κλήθηκε η Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης, αφού η τοπική αστυνομία προφανώς έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα και δεν διαθέτει πλέον κανένα κύρος και αξιοπιστία.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα. Η οργή των πολιτών δεν περιορίζεται μεταξύ της αφροαμερικανικής κοινότητας στην οποία ανήκει και το θύμα είτε στην ισπανόφωνη μειονότητα, αλλά επεκτείνεται σε όλον τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην υπόλοιπη Αμερική, όπου ξεσηκώνονται οι πολίτες κατά της αστυνομικής βίας και των ακραίων, ακροδεξιών μεθόδων που εφαρμόζουν μέλη του αστυνομικού σώματος στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι βίντεο που τράβηξαν περαστικοί το βράδυ της Δευτέρας εικονίζει τον Φλόιντ με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα να επαναλαμβάνει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς λευκός αστυνομικός πιέζει το αριστερό του γόνατο στον σβέρκο του.

Η αστυνομία της Μινεάπολης κατέστησε σαφές ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες της χειρίστηκαν τη σύλληψη.

Η απόφαση του κυβερνήτη Γουόλζ ακολούθησε τις εκκλήσεις του δημάρχου της Μινεάπολης για βοήθεια, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές της Τετάρτης.

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης και σε αλλαγές του συστήματος, όχι σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές» υποστήριξε ο κυβερνήτης Γουόλζ στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ανοικοδόμηση. Ανοικοδόμηση της πόλης, του συστήματος δικαιοσύνης μας, ανοικοδόμηση της σχέσης ανάμεσα στα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και αυτούς που υποχρεούνται να προστατεύουν» πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ο Φλόιντ προσαγόταν διότι τα στελέχη της αστυνομίας υποπτεύονταν πως προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πλαστό εικοσαδόλαρο.

Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες, διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος Τραμπ «αγανάκτησε» όταν είδε το βίντεο της τραγωδίας, διαβεβαίωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι. «Σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο» και πήρε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) για να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσει άμεσα να διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, αφηγήθηκε η ίδια, λέγοντας πως ο αρχηγός του κράτους «θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Δημοκρατική πρόεδρος Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά «φόνο» τον θάνατο του Φλόιντ.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη σύλληψη έχουν ήδη απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους και έχουν αποταχθεί, ενώ οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι διενεργούν έρευνα. Δεν έχει πάντως ανακοινωθεί η απαγγελία καμιάς κατηγορίας, κάτι που τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα οργής.

Σχετικά Νέα