Χάμοντ: «Πολύ μικρή» η πιθανότητα ασύντακτου Brexit

Η πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία είναι «πολύ μικρή», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Αναλυτές και επενδυτές ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους μεγαλύτερες πιθανότητες ενός «ασύντακτου» Brexit, μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι από την ηγεσία των κυβερνώντων Συντηρητικών και την επικείμενη – τον Ιούλιο – αντικατάστασή της στην πρωθυπουργία της χώρας από όποιον ή όποια εκλεγεί στη θέση της.

Οι βουλευτές της βρετανικής κάτω Βουλής (Βουλή των Κοινοτήτων) έχουν καταψηφίσει έως σήμερα τρεις φορές το τελικό σχέδιο συμφωνίας το οποίο πέτυχε η Τ. Μέι με την ΕΕ, ωστόσο έχουν απορρίψει επίσης μια έξοδο της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Το βασικό που πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι η Βρετανία είναι δημοκρατία κοινοβουλευτικού τύπου και ότι στο κοινοβούλιο υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά ενός ασύντακτου Brexit. Το κοινοβούλιο θα διασφαλίσει, κατά την άποψή μου, ότι ένα τέτοιο Brexit δεν θα συμβεί», ανέφερε, μιλώντας στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών του G20.

Τρεις βασικοί υποψήφιοι για την διαδοχή της Μέι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον (που θεωρείται και το φαβορί), ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ και η πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έστερ ΜακΒέι έχουν δηλώσει ότι, εάν εκλεγούν στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος, θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία αποχώρησης.

Σχετικά Νέα