«Χαμηλές πτήσεις» για το Χρηματιστήριο – Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Γενικευμένη διόρθωση δείχνει να κατακλύζει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο συνεχίζει από την προηγούμενη εβδομάδα τα διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα, αδυνατώντας να συμβαδίσει με τις ευρωπαϊκές αγορές που «αντιστέκονται» στις ανησυχίες που προκαλεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,08% στις 831,16 μονάδες, με υψηλό στις 847,12 και χαμηλό στις 822,03 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,11 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 30,1 εκατ. τεμάχια.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 4,85%, με την Alpha Bank να χάνει -5,14%, την Αττικής -8,01%, την Εθνική -5,71%, την Eurobank -3,36% και την Πειραιώς -6,15%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκαν οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι MIG, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Μότορ Όιλ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή.

Ο Large Cap υποχώρησε -1,01% στις 2.046,06 μονάδες, ενώ και ο δείκτης Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης έχασε -4,15% και έκλεισε στις 1.278,43 μονάδες.

Συνολικά 28 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 89 πτωτικά και 73 παρέμειναν αμετάβλητες.

Το ΧΑ άφησε πίσω την προηγούμενη εβδομάδα όπου έκλεισε πτωτικά με έκτη συνεδρίαση στις εφτά που έχουν γίνει έως τώρα το μήνα Αύγουστο, πιστοποιώντας ότι μπήκε σε φάση διόρθωσης, κατοχύρωσης κερδών και επανεξέτασης δεδομένων, ύστερα από το εντυπωσιακό ράλι του πρώτου 7μήνου. Το ελληνικό χρηματιστήριο έτσι κι αλλιώς αναζητούσε αφορμές διόρθωσης, οπότε η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα με αφορμή την έξαρση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Κίνας, έδωσε την ευκαιρία για σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Λίγες μέρες πριν, ο αμερικάνος πρόεδρος αποφάσισε να προκαλέσει πανικό στις αγορές δηλώνοντας ότι οι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο συνομιλίες με την Κίνα μπορεί να ακυρωθούν. Από την πλευρά του ο άλλοτε μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σημείωσε πως «είναι θέμα χρόνου έως ότου οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα κάνουν πολλούς ακόμη οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για επικείμενη παγκόσμια ύφεση και χρηματοπιστωτική αστάθεια».

Ενδιαφέρον έχει η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι οι φόβοι της ύφεσης ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου αυξάνονται και ο γίγαντας της Wall Street δεν αναμένει πλέον εμπορική συμφωνία πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα