Χαμάς στο Al Jazzera: Πραγματοποιήσαμε «προληπτικό χτύπημα» με βάση πληροφορίες ότι το Ισραήλ σχεδίαζε επίθεση

Ο Σαλάχ αλ Αρούρι, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera ότι η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στόχευε αποκλειστικά σε στρατιώτες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η Χαμάς είχε λάβει πληροφορίες που έδειχναν ότι το Ισραήλ σκόπευε να εξαπολύσει επίθεση στην οργάνωση μετά τις διακοπές του Σουκότ, εξ ου και η απόφαση για ένα «προληπτικό χτύπημα». Πρόσθεσε, «Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις καταρρίφθηκαν μέσα σε τρεις ώρες, εκπλήσσοντάς μας ακόμη και εμάς. Το Ισραήλ επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από τη δική του ανάρμοστη συμπεριφορά».

Ο αλ Αρούρι υποστήριξε ότι μετά την πτώση της διοίκησης της Μεραρχίας της Γάζας, οι μαχητές της Χαμάς αρχικά πήραν μόνο στρατιώτες ως αιχμαλώτους, αλλά αργότερα ένοπλοι πολίτες ενεπλάκησαν, με αποτέλεσμα το χάος.

«Ο ισραηλινός στρατός ακολούθησε την οδηγία Hannibal σε πολλά σημεία, η οποία οδήγησε σε μεγάλο αριθμό απωλειών», είπε. «Οι κατηγορίες εναντίον μας από το Ισραήλ και τη Δύση ότι διαπράττουμε εγκλήματα είναι ψέματα. Το Ισραήλ είναι αυτό που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο τις υποδομές της Χαμάς, αλλά στοχεύει αμάχους».

Ανέφερε επίσης ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας εισβολής. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα των ομήρων θα γίνουν μόνο «αφού ολοκληρωθούν οι μάχες».

Η οδηγία Hannibal
Η οδηγία Hannibal (ή “Διαδικασία” ή “Πρωτόκολλο”) είναι μια αμφιλεγόμενη διαδικασία που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για να αποτρέψουν τη σύλληψη Ισραηλινών στρατιωτών από εχθρικές δυνάμεις.

Εισήχθη το 1986, μετά από πολλές απαγωγές στρατιωτών του IDF στον Λίβανο και τις επακόλουθες αμφιλεγόμενες ανταλλαγές κρατουμένων. Το πλήρες κείμενο της οδηγίας δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και μέχρι το 2003 η ισραηλινή στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευε ακόμη και οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στον Τύπο. Η οδηγία έχει αλλάξει πολλές φορές. Κάποτε η διατύπωση ήταν ότι «η απαγωγή πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο, ακόμη και με τίμημα να χτυπήσουμε και να βλάψουμε τις δικές μας δυνάμεις».

Σε κάποιες περιπτώσεις, η φράση «με κάθε μέσο» συχνά ερμηνευόταν κυριολεκτικά, όπως και το «ένας στρατιώτης του IDF καλύτερα νεκρός παρά να απαχθεί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα