ΧΑ: Η αναμονή παγκόσμια ως την Πέμπτη, ευνοεί τη συσσώρευση με χαμηλούς όγκους

Παρά τις επιφυλάξεις που εμφανίστηκαν με την υψηλή μεταβλητότητα της τάσης στο ξεκίνημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα φάνηκε πως είχαν πολύ λιγότερες. Για αυτό έδειξαν αποφασισμένοι από το άνοιγμα και σε ολόκληρο πρώτο ημίωρο να ωθήσουν την Αγορά ψηλότερα. Το πέρασμα στις 10:54 από τις 901,17 μονάδες με κλείσιμο στις 901,60 ήταν στιγμιαίο και οι 907,05 ακολούθησαν στις 12:01.

Σχεδόν παντού κυριαρχούσε η αμφιβολία για τη συνέχεια. Αυτή τη βδομάδα βλέπετε, όσα θα μπορούσαν να απαντήσουν με κάποιο τρόπο στα ερωτήματα των αγοραίων, θα έρθουν την Πέμπτη. Αλλά τελικά η αγορά παρέδωσε στο τέλος πολύ λιγότερα από αυτά που υποσχόταν η πορεία της ως τις 16:50. Κάτι πολύ καλύτερο θα ανησυχούσε, παρά θα ανακούφιζε του επαγγελματίες της αγοράς. Αλλά και η οριακή πτώση του 25άρη, με το 0,05% του ΓΔ, δεν είναι κατάληξη που δεν θα επηρεάσει σήμερα.

Η δυναμική στα ευρωπαϊκά αντίθετα απέφερε ικανοποιητικά κέρδη στο κλείσιμο. Η εικόνα όμως από το χρηματιστήριο αναφοράς για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία η εικόνα συμβάλλει στη διατήρηση των επιφυλάξεων χωρίς να ωθεί σε φυγή από το μετοχικό ρίσκο. Ο Dow Jones αφού έπιασε στο πρώτο μέρος τιμές ρεκόρ υψηλών υποχώρησε κατά -0,4% ή 126,15 μονάδες, με τον S&P500 σε οριακή πτώση μετά το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο του βίου του την Παρασκευή. Οι δείκτες μετοχών των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει ως προς τη διαπραγμάτευσή τους επί το πλείστον χαμηλούς τόνους κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις. Επειδή οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά παραγόντων όπως οι οικονομικές προοπτικές, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υψηλές αποτιμήσεις για τις μετοχές. Ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές παραμένουν στην άκρη των συναλλαγών. Περιμένοντας για ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις πολιτικές παροχής φθηνού χρήματος, οι οποίες έχουν υποστηρίξει ένα ράλι των μετοχών τον προηγούμενο μήνα.

Οι μετοχές της Ασίας άνοιξαν υψηλότερα σήμερα, στον απόηχο ενός ρεκόρ υψηλού στον παγκόσμιο δείκτη των μετοχών, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι τα στοιχεία επί του πληθωρισμού και για τη νομισματική πολιτική αργότερα μέσα στη εβδομάδα θα προσφέρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους βασανίζουν μήνες πλέον.

Ευτυχώς για την Αθηναϊκή αγορά μετά τις 12:30 η τάση είχε γυρίσει σε ανοδική συμβάλλοντας στο να ξεπεράσει ο τζίρος στο πρώτο δίωρο τα 10 εκατ. ευρώ. Έτσι ο ΓΔ κρατιόταν στις 904,47 μονάδες, με μεταβολή της τάξης του +0,32%. Αυτή τη φορά η συμβολή των μετοχών της μεσαίας ήταν χαμηλή γιατί η διαπραγμάτευση περιλάμβανε πιέσεις από ρευστοποιήσεις σε πρόσφατα κερδισμένους τίτλους, με κέρδη σε όσους η διόρθωση για τους ίδιους λόγους είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη βδομάδα. Το θέμα ήταν πως μετά από τον ορισμό των ορίων που προαναφέραμε η κίνηση του μέσου όρου έγινε πλάγια μεταξύ των 904,1 και 905,8 μονάδων. Με άμεση συνέπεια την σταθεροποίηση των ρυθμών στις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και έτσι, με τη συμπλήρωση πέντε ολόκληρων ωρών ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 25 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ καθόταν στις 905,5 μονάδες με μεταβολή κοντά στο +0,4%. Όλα τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών ήταν μετρίως μέτρια.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Παρά τη συντήρηση της συναλλακτικής καχεξίας, η υπέρβαση των 900 μονάδων του ΓΔ συντελέστηκε και η αναμέτρηση με τις 908 μονάδες, που η τεχνική ανάλυση χαρακτηρίζει ως κρίσιμο όριο αντίστασης, είναι πλέον κοντά. Με το παρατεταμένα θετικό momentum των Διεθνών Αγορών να δίνει προβάδισμα στο ανοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ.”

Από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “ Στο μέτωπο των εγχώριων εταιρικών κερδών σε θετική τροχιά συνεχίζουν τα μεγέθη τις Τέρνα Ενεργειακής με αύξηση εσόδων 6%, στα 94,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων οριακά αυξημένα στα 44,9 εκατ. ευρώ. Η τελική γραμμή επιβαρύνθηκε με 98,5 εκατ. ευρώ από το Τέξας, αλλά οδήγησε και στην απαλλαγή της Εταιρείας από δάνεια, συμμετοχικούς τίτλους εξομοιούμενους με χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα συνολικού ύψους $615 εκατ. (έως τις 31 Μαρτίου 2021). Ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να κινηθεί υψηλότερα, με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στο εξωτερικό”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα