

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενεργεία, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ για το πως θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%. Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και τις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, πάντως, ότι η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά και σε αυτή την κρίση στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το swift θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ζητήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κώστα Σκρέκα, και θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, που εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.
Ανέφερε, τέλος, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.
Σχετικά Νέα
Κ.Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, άξονας για το μέλλον της αγροδιατροφής
Στον καθοριστικό ρόλο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και των εθνικών στρατηγικών σχεδίων.
Ν. Δένδιας: 1.059 κατοικίες έως το 2026 σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευτικούς και γιατρούς
«Η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο της ελληνικής κοινωνίας. Ύψιστη προτεραιότητά μας, η έμπρακτη στήριξη της.
Γ. Γεραπετρίτης: Μόνο εργαζόμενοι μέσω διευρυμένων αμυντικών συστημάτων θα αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση
“Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, εν μέσω πολέμων, οι οποίοι διαρκούν και πλήττουν τη διεθνή.
Τροπολογία: Επιτρέπεται η σύσταση εταιρειών από συγγενείς πολιτικών προσώπων σε συνεργάσιμες φορολογικά χώρες του εξωτερικού
Σε τροποποίηση της οριζόντιας απαγόρευσης που είχε θεσπιστεί το 2016 για τη σύσταση εταιρειών.